Nyitókép forrása: TA3.com/SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Ünnepélyes keretek között először vonták fel a parlament előtti új zászlórúdra a szlovák nemzeti lobogót. Az eseményen Andrej Danko (SNS) házelnökön kívül jelen volt több kormánytag, valamint Rudolf Schuster és Ivan Gašparovič egykori államfők is.

 

„A mi nemzeti lobogónknak vannak a legszebb színei: fehér, kék és piros. Ezek a színek személyesítik meg az egyenlőséget a testvériséget és a szabadságot”

 

mondta Danko beszédében. Hozzátette, hogy a szlovák lobogó nem barna és nem is szivárványszínű.

 

 hirdetes_300x300  

Felszólította a szlovák állampolgárokat, hogy tekintet nélkül nemzeti, vallási hovatartozásukra vagy politikai meggyőződésükre, vegyenek részt az állam építésében.

 

Danko szerint az állami lobogó minden szlovák szimbóluma. Hangsúlyozta az „egészséges hazafiság és nemzeti együvétartozás” fontosságát. Majd hozzátette:

 

„Isten irgalmazzon annak, aki erre a zászlórúdra a szlovák helyett másik lobogót húz fel”

 

A parlament előtti, 30 méteres új zászlórúd felállítását Dankoék azzal az indokkal kezdeményezték néhány hónapja, hogy „lepipálják” a budapesti magyar Országház előtti, 27 méter magas zászlórudat. Az oszlop költségei 58 043 euróba kerültek (áfa nélkül), és több mint 60 ezer euró jött össze „adományokból”. Azért indokolt az idézőjel, mert az összeg nagy részét pártok és politikusok „nagylelkű” adományai fedezték.

 

Alojz Hlina, a KDH elnöke több alkalommal is gúnyosan megjegyezte, hogy a magát „nemzetinek” valló SNS még ezt sem tudta rendesen megcsinálni: a zászlórúd ugyanis valójában egy színvonalasabb ipari villanyoszlop, amelyet az egyik szlovákiai vállalat telefonos szolgáltatók és elektronikai vállalatok számára gyárt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!