Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Peter Šamko kerületi bíró saját, Právne listy (Jogi hírlap) nevű portálján közzétette annak a bírósági határozatnak egy részét, amely választ ad arra a kérdésre, miért is vették el Monika Jankovská igazságügyi exállamtitkár mobilját több más bíróéval és ügyészével együtt.

 

A határozat közzétételére először a Denník N hívta fel a figyelmet. Kiderül belőle, hogy bár Jankovskát nem említik név szerint, kenőpénz elfogadásával gyanúsítják. Jankovská eszerint azért kapott pénzt, hogy Marián Kočner korábbi, akkor folyamatban lévő pereiben a vállalkozó számára előnyös ítéletek szülessenek.

 

„Az Igazságügyi minisztérium meg nem nevezett alkalmazottja, legkésőbb 2017 szeptemberétől legalább 2018 májusáig Pozsonyban és több más, egyelőre ismeretlen helyszínen egy egyelőre nem azonosított elkövető felbujtására befolyásolta a pozsonyi V. kerületi járásbíróságon zajló eljárások kimenetelét, mégpedig egy meg nem nevezett V. kerületi bíró közreműködésével, aki az ő parancsára az elkövető javára ítélt az eljárás során tekintet nélkül az ügy jogállására”

 

 hirdetes_300x300  

olvasható a közzétett dokumentumban.

 

A Denník N emlékeztet, hogy a rendőrség lefoglalta Zuzana Maruniaková telefonját is, aki a fent említett járásbíróság bírája, és aki korábban Jankovská alárendeltje volt az igazságügyi minisztériumban. Feltehetően a nagy port kavaró váltóügyről lehet szó, amelynek egy 8 millió eurós tételéről épp Maruniaková döntött Kočner javára. A gyanúba keveredett bírónő érintettségét az is alátámasztja, hogy épp Kočner Threema-üzenetei kapcsán foglalták le a mobilját – ahogy Jankovskáét is.

 

A rendőrség gyanúja szerint Jankovská és Maruniaková „a bíróságról szóló törvénnyel szemben jártak el, miközben a vitatott eljárásban más módon további, meg nem nevezett, bíróságon kívüli személyek is részt vettek (…) és készpénzt és más előnyt jelentő értékeket kértek és fogadtak el az elkövetőtől (…)”.

 

Jankovská e hét elején mondott le a államtitkári posztjáról a sajtó előtt, de végig ártatlannak vallotta magát. Jelenleg bíróként tevékenykedhet tovább, ami azonban nem épp a bíróságba vetett társadalmi bizalom helyreállítását segíti. Jankovská szerint személyét a média „meglincselte”, és tagadta, hogy Kočnerrel bármilyen kapcsolatban lenne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!