Nyitókép: Shutterstock

 

A koalíció SNS nem támogatja a dohánytermékek jövedéki adójának emelését – jelentette ki Andrej Danko. A nemzetiek vezére szerint pénzügyminisztérium nem tájékoztatta előre a koalíciós partnereket a kormány mai ülésén jóváhagyott új törvénymódosító javaslatról.

 

A kormány szerdán hagyta jóvá a dohány és dohánytermékek jövedéki adójának emelését, melynek következtében 2020 februárjától nemcsak a cigaretta, de a füstmentes dohánytermékek és a dohány jövedéki adója is emelkedni fog. A törvénymódosítástól Ladislav Kamenický pénzügyminiszter 101 millió euró feletti többletbevételt remél.

 

 hirdetes_300x300  

„Az SNS semmiféle cigarettadrágulást nem fog támogatni. A koalíciós partnerekhez szeretnénk fordulni, hiszen a nyilvánosan bejelentett adóemelésről a koalíciós partnerek semmit sem tudtak. Személy szerint engem ez a helyzet rendkívül felháborít”

 

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Danko.

 

Az SNS vezére szerint ez a rendelkezés „leterheli az emberek pénztárcáját és drágábbá teszi az életet az emberek számára“.

 

„Tudatában vagyok annak, hogy az államnak stabil bevételre van szüksége, de más olyan intézkedések is rendelkeznek, amelyekkel el lehet érni az állam felelősségteljes gazdálkodását“

 

– vélekedett Danko.

 

Danko „hókuszpókusz” dolognak nevezte a cigarettadrágulást

 

A pénzügyminisztérium javaslatáról Danko a koalíciós partnerekkel szeretne tárgyalni.

 

„Itt nem lesz semmiféle cigarettadrágulás, az SNS ilyesmit nem fog támogatni. Azt szeretném, ha összehívnánk a Koalíciós Tanácsot, ahol Robert Fico (Smer) pártelnök és Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter is jelen lesz. Meg akarom velük beszélni, hogy az állami költségvetés helyretételéhez ne ilyen hókuszpókusz dolgokat használjanak“

 

– állítja Danko.

 

Ladislav Kamenický pénzügyminiszter mai bejelentése alapján a dohánytermékek jövedéki adója 2020 februárjától emelkedne. Ezer szál cigaretta jövedéki adója a jelenlegi 64,1 euróról 74,6 euróra emelkedne. Ez a gyakorlatban dobozonként 40 centes emelkedést jelent.

 

Míg manapság egy csomag cigaretta átlagosan 3,40 euróba kerül, addig 2020 februárjától már 3,80 eurót kóstálna, ami a környező országokhoz képest még mindig a második legalacsonyabb árat jelentené. Az adóemelés a füstnmentes cigarettáknál 50 centes emelkedést jelentene dobozonként.

 

„Pénzügyminiszterként én vagyok felelős a jövő évi költségvetés elkészítéséért. A 101 millió eurós bevétel a jövő évi költségvetés elkészítésében nyújtana segítséget. Ebben az egész nincsen semmilyen politika. Nekem matematikailag kell megoldanom a költségvetés felállítását“

 

– kommentálta Kamenický.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.