Nyitókép: sport.sk

 

A szlovák Külügyminisztérium behívatta Magyarország szlovákiai nagykövetét, Pető Tibort a hétfői, budapesti magyar-szlovák Eb-selejtezőn történt atrocitások miatt.

 

A szlovák külügy hivatalos weboldalán arról tájékoztat, hogy a mérkőzésen az indulatok „messze túl mentek” a határon. A szlovák tárca ezzel kapcsolatban arra figyelmeztette a nagykövetet, hogy elfogadhatatlanok és elítélendők a nemzeti ellenségesség ilyen megnyilvánulásai.

 

Ugyancsak figyelmeztettek, hogy elítélik a mérkőzés során tapasztalt sértő szlovákellenes szólamokat és a szlovák állami jelképek megsértését.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovák külügy közlése szerint a hasonló megnyilvánulások elfogadhatatlanok nem csak a stadionokban, de azokon kívül is. Rámutattak az ilyen jellegű megnyilvánulások veszélyére, mivel azok

 

megzavarhatják a két ország közti kapcsolatokat és a szlovákok és magyarok békés együttélését.

 

A szlovák diplomácia felkérte a magyar nagykövetet, hogy a magyar hivatalok szenteljenek figyelmet erre a jelenségre és minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel annak megelőzésére és eliminálására.

 

A magyar vereséggel végződő mérkőzés során a hazai szektorokban felhangzott a füttykoncert a szlovák himnusz alatt, és egyéb sértő rigmusok a mérkőzés során.

 

A szlovák sajtó nagy része egyébként ezt, és minden más vélt vagy valós atrocitást a felvidéki magyaroknak tulajdonít. Ők, saját egybehangzó állításuk szerint a szlovák himnusz alatt nem fütyültek, csupán hátat fordítottak. A vendégszektorba körülbelül fele-fele arányba vásároltak jegyet a felvidéki magyar, ill. a szlovák szurkolók. Az MLSZ, mint lebonyolító, rendőrökkel választotta el a két szurkolói csoportot egymástól a szektoron belül.

 

A mérkőzés során, a szlovák fotósok által készített képek még napokkal a mérkőzés után is szép számban keringenek az interneten különféle, a valóságot elferdítő, vagy épp félrevezető szöveges kiegészítéssel.

 

A közösségi oldalakon még mindig nagyfokú, elsősorban felvidéki magyar ellenes hozzászólások olvashatók a szlovák kommentelők részéről. Ezeket olvasva elmondható, hogy új erőre kapott a magyargyűlölet Szlovákiában.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: magyar-szlovák

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.