Nyitókép forrása: nasadoprava.sk

 

Idén év elején Érsek Árpád most-hidas miniszter nagy mellénnyel jelentette be, hogy a kormány teljes támogatásával csak az idei évben 90 millió eurót fordítanának a katasztrofális állapotban lévő elsőosztályú útszakaszok felújítására. A Közbeszerzési Hivatal azonban a pályázatot elkaszálta, mert azt diszkriminatív módon állították össze. Pedig a legtöbb halálos baleset épp az elsőosztályú utakon történik.

 

Idén év elejétől számolva négy évre szétírva kétszázmillió eurós összeget szándékozott elkölteni a Szlovák Közútkezelő Vállalat a nemzetközi utak rendbetételére. A pályázat 130 kilométernyi útszakasz felújításáról szólt kétszázmillió euró értékben. Olyan szakaszokat újítottak volna fel belőle, mint a Csallóköz főartériájának számító 63-as főút Nagymegyer-Alistál közti szakasza, vagy a már szégyen kategóriába tartozó Nagymegyer-Medve szakasz.

 

A Trend hetilap vonatkozó cikke hívta fel rá a figyelmet, hogy a pályázatot úgy állították össze, hogy azt csak a legnagyobb vállalatok tudják teljesíteni. Például elvárásként belefoglalták, hogy a felújításokat Szlovákia minden részén a lehető leggyorsabban és legrugalmasabban tudják elvégezni, ami egyet jelentett azzal, hogy csak azok feleltek meg a kitételeknek, akiknek elegendő tőkéjük van az útszakaszok egy nagy csomagját bevállalni.

 hirdetes_810x300  

 

Rekordmennyiségű pénz juthat az első osztályú utak felújítására

 

A másik érdekes feltétel az volt, hogy a pályázónak biztosítania kellett, hogy a pályázatban szereplő szakaszok mindegyikének 90 kilométeres körzetében rendelkezik aszfaltüzemmel. Az eredmény az lett, hogy a pályázati kiírást megtámadták, és a Közbeszerzési Hivatal pedig megszüntette, mert az a törvény és az uniós irányelvek szerint diszkriminálta a kis- és közepes vállalkozókat.

 

Szlovákiában 3400 kilométernyi elsőosztályú út van, ebből 8 százalék, vagyis 272 kilométernyi szakasz van tarthatatlan, katasztrofális, tehát veszélyes állapotban. A pályázat e tekintetben a felújításra szoruló szakaszoknak még a felét sem tartalmazta, de legalább elkezdődött volna valami. Főleg, hogy az elsőosztályú utak közel harmadának állapota „nem megfelelő”.

 

Márpedig ezeken az úttípusokon történik a legtöbb halálos baleset. Míg az autópályákon tavaly 15-en vesztették életüket, addig az elsőosztályú utakon 90-en, egy évvel korábban pedig 104-en. Nem beszélve az utak állapotából adódó, adófizetőket terhelő költségekről, konkrétan a kátyúk miatti jármű meghibásodásokról.

 

Elhanyagolt elsőosztályú utak

 

Mindennek ellenére a kormányzatok már hosszú ideje elhanyagolják az elsőosztályú utak felújítását, és míg szociális csomagokra van pénz, és milliók tűnnek el az autópályaépítések süllyesztőjében, a nemzetközi utak karbantartására évente 40 millió eurót szántak eddig.

 

Ha tehát 130 kilométernyi szakaszra 200 millió eurót különítettek el, akkor a 40 millió nagyjából 26 kilométernyi útszakasz rendbetételére elég, miközben 272 kilométernyi elsősosztályú út szorul azonnal javításra („havarijný stav” kategória). Ennyit a közlekedései minisztérium rendszerszintű megoldásairól.

 

Még egy érdekes megjegyzés a 40 milliós éves felújítási keret kapcsán: csak az elsőosztályú utakra vonatkozó útdíjrendszerből, és csak tavaly 68,55 millió euró bevételre tett szert a közlekedési tárca.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!