Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Szeptember 26-hoz 1426 meg nem vizsgált beadvány vár döntésre az Alkotmánybíróságon. Februártól 750-nel emelkedett a döntésre váró ügyek száma, ami tekintélyes lemaradásnak számít.

 

Nehéz letagadni, hogy a Smer hozzáállása vezetett ehhez az állapothoz, ugyanis Robert Fico és pártja bojkottálta az elmúlt hónapokban az alkotmánybíró-jelöltek megválasztását. Az AB 13 tagú testületében kilenc alkotmánybíró mandátuma járt le februárban, a parlament viszont nem szavazta meg az új bíró-jelölteket. Az AB hetekig működésképtelen (határozatképtelen) volt, majd nagyon lassan és vontatottan a parlament elkezdte feltölteni az AB üresen álló helyeit, de csak most szerdán sikerült az utolsó üresen álló bírói helyekre is megszavazni a jelölteket.

 

Az AB februárban azért vált működésképtelenné, mert Robert Fico, a Smer elnöke is alkotmánybíró akart lenni, ám ő egyenesen a testület elnöki posztjára pályázott. Mikor kiderült, hogy Andrej Kiska akkori államfő nem fogja kinevezni akkor sem, ha a parlament megszavazza a jelölését (a parlament a betöltendő helyek duplájára állít jelölteket, ebből választ az elnök), a Smer folyamatosan a titkos szavazások mögé bújva bojkottálta a testület teljes feltöltését. Tette ezt viszonylagos sikerrel hét hónapon keresztül.

 hirdetes_300x300  

 

Mikor az Alkotmánybíróság négy taggal volt kénytelen működni, átlagban kilenc hónapra volt szüksége egyetlen ügy lezárására. A mostani háromnegyedévi átlag hét hónapra duzzadt emiatt. Az AB jelenlegi elnöke, Ivan Fiačan szerint a normál munkatempóhoz visszatérésre és a lemaradás behozására legalább két év intenzív munkára lesz szükség.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!