Nyitókép forrása: Facebook.com/Magyar Közösség Pártja

 

„Közös programalkotásban vagyunk érdekeltek, és megegyeztünk abban, hogy mindazok, akik a közös érdekképviseletet kívánják megteremteni, nem támadják egymást, nem tesznek olyan kijelentést, amely ennek az együttműködésnek a kárára lenne”

 

– jelentette ki Menyhárt József az MKP elnöke tegnap, az MKP és több magyar párt és szervezet zárt ajtós egyeztetése után, amelyen részt vettek a Kerekasztal, az Összefogás, az Új Egység Mozgalom, a Magyar Fórum, de a Most-Híd listáján való indulás mellett elköteleződött MKDSZ képviselői is. Ezzel kapcsolatban kérdezték Menyhárt Józsefet a Pátria Rádióban.

 

Az MKP a közös programalkotás kérdésében továbbra is hangsúlyozza, hogy a párt a 150 fős választási listára csak 75 jelöltet állít, a másik 75 helyet vele együttműködni hajlandó magyar pártoknak és szervezeteknek kínálta fel. Az sem mellékes, hogy a találkozóra azután került sor, hogy Igor Matovič, az OľaNO elnöke ajánlatot tett a magyar pártnak a koalícióban való indulásra, mire az MKP ismét megerősítette, hogy megméretteti magát a választásokon (vagyis a formálódó Összefogás listáján való indulás lehetősége így elviekben kizárt).

 hirdetes_300x300  

 

„Rövid időn belül minden pártnak és mozgalomnak egyértelmű választ kell adnia arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e együttműködni, és két három héten belül arra is, hogy ilyen formában szeretnék ezt megtenni”

 

mondta Menyhárt József az MKP elnöke a Pátria Rádióban. Mint mondta, „két dolog miatt indították ezt az egyeztetést:

 

„Egyrészt, hogy találjuk meg a formai megoldást, de sokkal fontosabb, hogy adjunk programot, hiszen válaszút elé érkezett a közösségünk”

 

mondta.

 

Arra az észrevételre, hogy az aláírásokat összegyűjtő Összefogás Mozgalom akár külön is indulhatna a 2020-as választásokon Menyhárt úgy válaszolt, hogy szerinte ez ugyanolyan eséllyel az együtt indulás lehetőségét is magában hordozza.

 

Menyhárt arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségekben, konkrét technikai megoldásokban gondolkodnak a közös listán való indulás kapcsán, érdemben nem válaszolt. Azt azonban elismerte, hogy az MKP a közös lista érdekében akár a névváltoztatásra is hajlandó.

 

Azt is kijelentette, hogy minden szervezetnek magának kell felelősséget vállalnia a jelöltjeiért, arra azonban nem tért ki, hogy ez az elv érvényesülni fog-e a kampány során is.

 

Jelenleg tehát érdemi részleteket nem lehet tudni sem a jelöltállítás folyamatáról, sem a közös indulás technikai megoldásairól. A jelek szerint azonban van egy megnemtámadási megállapodás, egy közös programalkotási felhívás, és valamilyen szintű politikai akarat a közös magyar lista létrehozására – ám a tárgyalások menete ugyanolyan homályos, mint az MKP – Most-Híd egyeztetések idején.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.