Nyitókép: Körkép.sk/KZS

 

Huszonhárom nap alatt 12 680 aláírást sikerült összegyűjteniük a gazdáknak az általuk megalapított ‘Elegünk van!’ (Máme toho dosť!) politikai mozgalom bejegyzéséhez – jelentették be a mozgalom képviselői hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon.

 

Patrik Magdoško, az országos gazdatüntetések egyik szervezője, és az Elegünk van! (Máme toho dosť!) egyik alapítója hangsúlyozta, hogy ügynökségek nélkül sikerült összegyűjteniük az aláírásokat.

 

„Közülünk minden egyes ember, akit itt most látnak több mint négyszáz kilométert tett meg, településről településre haladtunk a gyűjtés során. Sok helyen maguk az emberek szólítottak meg, hogy támogatni akarnak bennünket aláírásukkal”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Magdoško. Hozzátette, hogy reméli, a Belügyminisztérium minél hamarabb nyilvántartásba veszi az új pártot, hogy az megmérettethesse magát a soron következő, 2020-as parlamenti választáson.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Magdoško elmondása szerint az új párt fő célkitűzése az erős régió és vidék létrehozása és biztosítása lesz.

 

„Aláírásokat kaptunk Kiszucáról, Árváról, Dél-Szlovákiából, Sztropkóról, Felsővízközből, az egész országból. Szeretnénk lehetőséget adni minden embernek, szakembernek, akinek elege van az állam jelenlegi működéséből, hogy tenni tudjon a régiójáért, vidéke fejlődéséért. Akinek elege van, hogy nem működnek a bíróságok, az igazságszolgáltatás, a jogérvényesítés.”

 

fogalmazott. Mint mondta, az elmúlt két év gazdatüntetésein mindent megpróbáltak, hogy a döntéshozók figyelmét felhívják a kis- és közepes gazdákat ért igazságtalanságokra és a jogorvoslás szükségességére.

 

„Semmi sem segített [a meggyőzésükben]. Azt mondták, szálljunk be a politikába, hát most megmérettetjük magunkat a politikai versenyben. Szeretnénk lehetőséget adni mindenkinek, minden szakembernek, aki az ország előbbre jutásáért akar tenni, olyan emberek nélkül, mint Kočner, Baštrnák vagy Rošková. Ellopták az országunkat, mi most szeretnénk visszavenni.”

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Magdoško kiemelte, hogy a párt a tagok saját forrásaiból fog épülni, oligarchák támogatása nélkül, kizárólag a régiókban és a vidéken élők segítségével.

 

„A négy elem, a föld, a víz, az erdő és a levegő védelme lesz számunkra a prioritás”

 

tette hozzá.

 

František Oravec, a gazdák egy másik képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy közülük senki sem vágyott a politikába.

 

„Nekünk a föld az otthonunk, és ezt a földet akarjuk megvédeni. De, mint kiderült, nem csak erről van szó. Az országos tüntetéseken azt tapasztaltuk, hogy csatlakoztak hozzánk a földmérők, az erdészek, az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok, a nyugdíjasok, akiknek szintén elegük van. Hátrahagytuk a traktorainkat, és majd akkor térünk vissza hozzájuk, ha Szlovákiában felszámoltuk a korrupciót, ha majd a nyugdíjas nem fél a kórházi kezelés költségeitől, ha a fiatal családokat végre támogatja majd az állam”

 

fogalmazott.

 

Magdoško újságírói kérdésre elmondta, hogy nekik (a gazdáknak) a politikában nincsenek versenytársai, mert ők nem politikusok, vagy politológusok. Azt is elmondta, hogy a készülő párton belül szakemberek segítségével csoportokat hoznak létre az egyes politikai területek (egészségügy, oktatásügy) jobb megismerése céljából, amelyek aztán tanáccsal látják el őket az adott területtel kapcsolatban.

 

Elmondta, Szlovákiában rengeteg politikából és politikusokból kiábrándult választó van, őket is meg akarják szólítani.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.