Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A kormány egyelőre levette a napirendről a születési számok sokat vitatott eltörléséről szóló belügyminiszteri javaslatot. A szakközösség és az ellenzék már jó ideje azért kritizálja Denisa Saková (Smer) belügyminiszter javaslatát, mert rendkívül és feleslegesen drága és bonyolult lenne az új rendszer bevezetése.

 

A javaslat eltörölné a születési számok 1946-tól érvényes használatát. Helyette minden állampolgár egyedi személyi azonosító kódokat kapna. A teljes átállás tíz évig tartana. Egy kód egy polgárt egész életében végigkísérne.

 

A dolog elméletileg jelentősen leegyszerűsíthetné a bürokratikus nyilvántartás vezetését. Minden személyt minden hivatalban e szám alapján regisztrálhatnának, ám a belügy másképp tervezte. Az ő javaslata alapján minden egyes hivatal (adó-, munkaügyi, szociálisügyi, stb. hivatal) saját egyéni kód-azonosítót használt volna ügyfelei nyilvántartásba vételére.

 hirdetes_300x300  

 

Ez az eljárás sokak szerint csak arra jó, hogy egyes hivatalok továbbra sem látnának bele a másik hivatal adatbázisába – ami végső soron azt is jelenti, hogy nem csökkennének a bürokratikus terhek.

 

Az egész átállás legalább 250 millió euróba került volna.

 

A kormány egyelőre nem tárgyalja a javaslatot, de ez nem jelenti azt, hogy a következő ülések valamelyikén nem kerül újra terítékre.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!