Fotó: Denník N – Tomáš Benedikovič

 

A Denník N szlovák napilap újabb Kočner-féle Threema-üzeneteket hozott nyilvánosságra. Az üzenetváltások ezúttal egy Bystrík Palovič nevű ügyésszel kapcsolatosak, aki a jelek szerint készséggel segített Kočnernek, hogy befolyásolja bizonyos rendőrségi ügyek kimenetelét, illetve információkkal látta az ügyészségen belülről.

 

Kočner és Palovič 188 üzenetet váltottak egymással, és legalább kilencszer személyesen találkoztak. Az üzenetekben szó esett többek között arról a Kuciak-gyilkosságról is. Palovič még a hivatalos értesítés kiküldése előtt belső információval látta el Kočnert az ügyészség döntéseiről.

 

  1. március 15-én azt írta Kočnernek:

 

 hirdetes_300x300  

„Berendeltek már kihallgatásra jövő hétre az újságíróval kapcsolatosan?”

 

„Szerdán (március 21-én – a szerk. megj.) megyek kihallgatásra. Miért érdekel?” – válaszolta Kočner.

 

„Csak hogy tudsz-e róla valamit, mert ma beszéltem az ügyről a kolléganőmmel, akihez tartozik a kerületi ügyészségen” – válaszolta Palovič”

 

A szóban forgó „ügy” esetében Kočnert még nem kezelték a gyilkosság lehetséges megrendelőjeként. Akkoriban a rendőrség még csak azt vizsgálta, hogy valóban életveszélyesen megfenyegette-e Kuciakot egy korábbi alkalommal, mikor az újságíró Kočner kétes ügyeiben kutakodott. 2017 szeptemberében Kočner megfenyegette Kuciakot, hogy „ő is érdeklődni fog” iránta és a családja iránt is. Az ügyet a kettős gyilkosság után a Főügyészség utasítására újra megnyitották, de a rendőrség végül március 23-án elutasította.

 

Az igazságszolgáltatás helyzetéről azonban sokat elárul, hogy az üzenetváltások folytatásából az is kiderül, Kočner pontosan tudta, melyik ügyész viszi az ügyet (Boris Brenčič). Ez az ügyész végül azzal indokolta a életveszélyes megfenyegetés miatti nyomozás leállítását, hogy Kočner kijelentései ugyan nem voltak „társadalmilag helyénvalóak”, de „nem mutatták az életveszélyes fenyegetés esetének jeleit”.

 

„Van egy kliensünk”

 

Kočner nem csak saját maga érdekében használta Palovičhoz fűződő ismeretségét. Egy érsekújvári vállalkozónő érdekében is üzeneteket küldött. Ezekből kiderült, hogy egy adócsalási ügyről van szó, amelyben a hölgy is érintett volt. Kočner azt várta Palovičtól, hogy keresse meg az üggyel foglalkozó kollégáját, és intézze el, hogy a hölgy nem kerüljön a vádlottak padjára.

 

„Van itt egy kliensünk. Természetesen nem a fő szervezője [a bűnténynek]!!! Csak kicsit segített. Jó lenne, ha helyt kapna a fellebbezése. 34-es szám, Kornélia Dimičová”

 

írta Kočner. Egy következő alkalommal, mikor az ügyben eljáró ügyész Palovič leírása szerint vonakodva „ingatta a fejét”, Kočner sokatmondóan azt írta: „Ajánlok 30-at”.

 

Dimičová kapcsán további üzeneteket is váltottak, mint kiderült az illető ügyész „kemény dió”. Egyébként Palovič valószínűleg nem járt sikerrel, mert a hölgy ellen továbbra is eljárás folyik.

 

A Denník N megkereste Palovičot, aki meglepő módon nem tagadta sem az üzenetküldéseket, sem a találkozók tényét. Az esetleges megvesztegetést és igazságszolgáltatás befolyásolását érintő kérdésekre csak annyit válaszolt: elutasít minden felvetést arról, hogy befolyásolni akarta volna kollégáját.

 

Polip: Minden mindennel összefügg

 

Palovič neve két érdekes ügyben is felmerült. Egyrészt, ő volt az eljáró ügyész a Lipšic elleni feljelentés kapcsán. Daniel Lipšic, belügyminisztersége idején nyilvánosan beszél Kočner hárommillió koronás, Máltáról érkező utalásáról, amelyhez a Penta érdekeltségébe tartozó Privatbanka asszisztált. A „jogtalan kijelentések” ügyében eljáró ügyész Palovič volt.

 

Csakúgy, mint egy 2014-es, helyhatósági választásokat érintő ügyben is, mikor Grendel Gábor indult a Pozsony-Óváros polgármesteri székéért. Váratlanul megvádolták őt egy kitalált adó befizetési szabálysértéssel. Grendel végül 25 szavazattal alulmaradt ellenfelével szemben, az ügyet pedig röviddel a választások után a Főügyészség leállította.

 

Minden mindennel összefügg: Palovič fia, ifj. Bystrík Palovič szintén ügyész, ő pedig Filip Rybanič ügyében felügyelte a nyomozást. Rybanič Jozef Rajtár akkori SaS-es képviselő asszisztense volt, aki egy szlovák banknál dolgozott. A Bašternák-botrány kirobbanásának idejében belepillantott Robert Kaliňák, akkori belügyminiszter számlaforgalmába, így derült fény, hogy a miniszter állításaival szemben tényleg üzletet Ladislav Bašternákkal. Rybaničot banktitok megsértéséért feltételes börtönbüntetést kapott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!