Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Szerdán több szlovák szerkesztőségbe eljuttatták a vélhetően hiteles Gorilla-felvételeket. Az Anonymous Slovensko csoport által közzétett 39 órányi hanganyag egy ideig letölthető volt, azóta mindegyik elérhető linket letiltották. A hangfelvételek betekintést adnak Szlovákia történetének egyik legnagyobb korrupciós botrányára és a politika, valamint az oligarchák összefonódásaira.

 

A felvételeken Jaroslav Haščák Penta-vezér találkozik 2006-ban egy pozsonyi konspirációs lakásban több politikai csúcsvezetővel. Províziókról, állami megrendelésekről, a közelgő választások esélyeiről, kormányalakításról egyeztetnek vele. A hanganyag jóval több információt tartalmaz, mint a 2011-ben napvilágra került leirat.

 

„A demokrácia egy szar rendszer. Az ilyen marhaságok, hogy a választó majd megmondja… A választó szart sem ér. Nem tud semmit. Tényleg nem tud semmit. Nem tudja, mi az a HDP, mi az a közfinanszírozás. Ezek az emberek csak a felszínt karcolják”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Haščák Jirko Malchárek akkori gazdasági miniszterrel folytatott beszélgetése során. Malchárekkel egy új párt létrehozásáról is egyeztettek Nádej (Remény) néven. A pártot a Penta finanszírozta volna, és Malchárek is helyet kapott volna benne.

 

A beszélgetés során nyíltan beszéltek az állami megrendelések és privatizációk után szétosztott több millió, tízmillió koronás províziókról. A legtöbb ilyen esetre Haščák és a Nemzeti Vagyonalap akkori vezetője, Anna Bubeníková közti beszélgetésen derül fény.

 

A felvétel nem kíméli Szlovákia háromszoros miniszterelnökét, a jelenlegi smeres pártelnököt, Robert Ficot sem. Fico arról is beszél, hogy Fedor Flašík annak idején „250-et hozott a pártnak, és nyolcat vagy nyolcvanat (nem hallható pontosan melyik szám – a szerk. megj.) megtartott magának”. Igor Matovič tegnap a fenti mondatot kiemelve azt nyilatkozta, hogy a hangfelvétel bizonyítja, hogy Fico piszkos pénzekből finanszírozta 2006-ban a Smer kampányát.

 

A beszélgetésből az is kiderül, hogy Fico egy Smer-HZDS-SDKÚ kormánykoalíciót akart létrehozni, de úgy, hogy a parlamentbe jusson a Kommunista Párt és az SNS-is, akik szükség esetén kívülről támogatták volna a koalíciót.

 

A hangfelvétel egy másik részéből az is kiderül, hogy Fico nem először járt a Penta konspirációs lakásában. Haščák František Határnak, Fico meghosszabbított kezének említi meg, hogy „nagyjából egy éve ugyanebben a lakásban” találkozott vele. Határral a Smer nem hivatalos támogatásáról is egyeztetnek. Egy külföldi cégen keresztül juttattak volna támogatást a pártnak.

 

Néhány órával a hangfelvétel internetre kerülése után a Penta elhatárolódott a felvételtől, (nem túl meggyőző) érvekkel próbálta kétségbe vonni hitelességét, és jelezte, hogy büntetőfeljelentést tett, mert a hangfelvételek „nyilván törvénytelen módon” készültek.

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szerint „Fico nyugodtan alhat” a felvételek miatt. Gyakorlatilag Fico álláspontját elismételve annyit mondott a sajtónak, hogy „elmenni egy lakásba, ahol megiszunk egy kólát, nem jelent semmit”.

 

Az egykori Smeres miniszterek, akik szerepelnek a hangfelvételen, nem hajlandóak reagálni a sajtó kérdéseire, sem Malchárek, sem Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter.

 

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom pénteken négy városban tart tüntetéseket, amelyeken Robert Fico lemondását követelik majd. Demonstrációk lesznek Pozsonyban, Privigyén, Kassán és Besztercebányán. A PS-SPOLU és a KDH csütörtökön Haščák háza előtt tart tüntetést.

 

Az SaS munkatalálkozóra hívta az OľaNO-t, a KDH-t és a PS-SPOLU-t a Gorilla ügy miatt, és a novemberi forradalom évfordulója kapcsán.

 

A felvételen szlovákiai magyar közéleti szereplők nem szólalnak meg, de rengetegszer beszélnek róluk. Sokszor elhangzik Világi Oszkár, Czucz István neve is, ahogy az MKP-t is sokszor említik, rámutatva a hozzá köthető személyek korrupciós ügyeire. Ezzel a témával részletesebben később is foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.