Nyitókép: archív

 

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány szerint már nincs értelme működtetni a „Kuciak” nyomozócsoportot, miután az ügyben hétfőn megtörtént a vádemelés.

 

A nyomozócsoport feladata az volt, hogy kivizsgálja Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának körülményeit, megnevezze az elkövetőket és a gyilkossághoz kapcsolódó személyeket.

 

Miután hétfőn a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze vádat emelt Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Tomáš Szabó ellen az ügyben, a rendőrfőkapitány megköszönte a nyomozásban résztvevők munkáját.

 hirdetes_300x300  

 

A nyomozócsoportot 2018. március 1-jén hozták létre az akkori rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar rendelkezése alapján. A csoportnak 82 tagja volt, köztük nyomozók, operatív szakemberek és elemzők is helyet kaptak. A nyomozócsoport emberei együttműködtek az Europollal is.

 

Később a csoport létszámát 39-re csökkentették, ekkor már csak a gyilkosság elkövetőire és a bűncselekmény megrendelőjére összpontosítottak. Egy év és nyolc hónap után végül 2019 október 17-én a nyomozás vezetője befejezettnek nyilvánította az ügy kivizsgálását, javasolta az ügyésznek a vádemelést és átadta a teljes ügyiratot.

 

A nyomozás során 15 gyanúsítottat, 18 károsultat, 17 őrizetbe vett gyanúsítottat és 280 tanút hallgattak ki. 55 házkutatást, 35 egyéb helyiség és földterület átkutatását végezték el.

 

324 GB-nyi adatot vizsgáltak át, melyeket a mobilszolgáltatóktól kértek ki, további 35,39 GB-nyi adat pedig kamerafelvételekből származott.

 

A nyomozati anyag 25.400 oldalból, 160 mellékletből (digitális csatolmányok, CD-k, usb-kulcsok, stb.) és 40 tárgyi bizonyítékból áll.

 

A nyomozócsoport tevékenysége során további bűncselekményekre is fény derült.

 

Šufliarsky és Žilinka ügyészek elleni bérgyilkosságok előkészítése

illegális fegyverkezés (házkutatások során megtalált fegyverek)

illegális fegyverkezés (fegyverek szállítása az ügyészek meggyilkolására)

Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolása 2016-ban

A korábbi ógyallai MKP-s polgármester, Basternák László meggyilkolása

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!