Nyitókép: TASR

 

A jelenlegi születési számokat újonnan az azonosító számok válthatják fel. A belügyi tárca szerint a születési számok már nem felelnek meg a mai informatikai rendszerek követelményeinek. A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot.

 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a személyi számokat 1954-től vezették be Szlovákiában. 2053-tól azonban már problémát jelentene a duplicitás elkerülése a születési számok generálása során. A tárca az új rendszer bevezetésével a személyi adatokkal való visszaélést is szeretné megakadályozni.

 

 hirdetes_810x300  

A törvényjavaslat értelmében a polgárok a természetes személyek jelentéstartalommal nem bíró azonosító számának segítségével kommunikálnának a közigazgatási szervekkel. Ez egy tíz számjegyű, véletlenszerűen generált számsor lenne, amelyet csak a tulajdonosa ismerne, és a hivatalos iratokon is feltüntetésre kerülne.

 

Saková szerint elképzelhető, hogy a törvény 2020. április 1-jén hatályba is lép. A jogrendünkben az új azonosító rendszer 2030-ban váltaná fel teljes mértékben a régit. Az átmeneti időszakban mindkettő használatban lenne.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!