Nyitókép forrása: asnova.sk

 

Az autóiskolákban egyelőre még toll és papír kell az elméleti vizsgatesztek kitöltéséhez, ez azonban hamarosan megváltozhat. A belügyminisztérium rendelete szerint áprilistól számítógépes rendszeren keresztül is el lehet majd végezni a vizsgát. Az sem kizárt, hogy a papír alapú tesztelést teljesen kivonják a forgalomból. Kérdés, mikor lesz tény a tervekből.

 

A HNonline.sk beszámolója szerint elvileg a digitális formájú tesztek felváltják a papír alapú vizsgát. A szokásos közúti szituációkon kívül két motorkarbantartási kérdést is tartalmazni fognak. Az egyelőre nem lehet tudni, hogy a központosított tesztrendszer mennyibe fog kerülni, és hogy mikorra készül el. A pénzügyminisztérium által beterjesztett költségvetés pedig nem számol ezzel a kiadással, a belügynek tehát saját keretéből kellene kigazdálkodni az újítást.

 

A szakértők szerint az új rendszer több előnnyel is rendelkezik, például animációk, videók és képsorok segíthetik a jogosítvány várományosait a közlekedési szituációk gyorsabb és hatékonyabb átlátásában.

 hirdetes_300x300  

 

A Belügyminisztérium szerint az új rendszer igényesebbé (és nehezebbé) valamint objektívabbá teheti az elméleti vizsgákat, amely pedig hozzájárulna a halálos kimenetelű balesetek számának csökkenéséhez is.

 

Az eredeti 25-30 kérdést tartalmazó elméleti vizsga az új terv szerint már 40 kérdést tartalmazna, amelyet a rendszer adatbázisa generálna ki véletlenszerűen. A kérdések megválaszolására szánt időt is meghosszabbítanák 20 percről 30 percre.

 

Az új rendszer kiszűrné a korrupciós eseteket is. A papír alapú tesztek átjavíthatók, az elbírálásuk szubjektív is lehet.

 

A rendelet más változtatásokat is tartalmaz. Kötelező pszichológiai rehabilitációra küldené azokat a kezdő sofőröket, akik a jogsi megszerzését követő első két évükben kétszer megsértik a közúti előírásokat. Ez a szabály jelenleg csak a tudatmódosító szerek befolyása alatt vezetőkre érvényes.

 

Csehországban 2006-tól tölthetők a tesztek digitális formában, Magyarországon néhány éve. A csehek most szeretnék a teszteket kiegészíteni animációkkal és 15 másodperces videókkal, az ezeken szereplő különböző szituációkat kell majd a leendő sofőröknek kiértékelni

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!