Nyitókép forrása: zfpa.sk

 

2020 januárjától 334,30 euróra emelkedik a minimálnyugdíj nagysága. Eddig a legalább 30 év munkaviszony felmutatni tudó nyugdíjasok esetében az életjáradék minimális nagyságát a mindenkori létminimum 136 százalékában állapították meg (279 euró). Januártól azonban az átlagbér nagyságának 33 százalékában rögzítik (pontosabban, az aktuális év előtti második év átlagbéréből számítják majd ki).

 

Azok a nyugdíjasok, akik már minimálnyugdíjat kapnak, de még dolgozni akarnak, hogy több munkaviszonyban töltött évet tudjanak felmutatni, a minimálnyugdíj új összege az eddigi szabály szerint továbbra is a létminimum 2 százalékával fog nőni minden újabb munkaviszonyban töltött évvel (egészen a 38. évig, a 39-től már 3 százalékkal nő).

 

Feltételek

 hirdetes_300x300  

 

A Hospodárske Noviny összefoglalója szerint a minimális nyugdíj megszerzéséhez három feltételt kell teljesítenie a nyugdíjasnak:

 

  1. Legalább 30 évet kell felmutatni nyugdíjbiztosítottként (pl. munkaviszonyban),
  2. a nyugdíjbevételei nagysága nem haladhatja meg a minimálnyugdíj nagyságát,
  3. és egyúttal, amennyiben jogosult rá, igényelnie kell a többi releváns nyugdíjfolyósítást is: özvegyi, rokkantsági, stb.

 

A minimálnyugdíj megszerzéséhez a fenti feltételek ellenére nem kell hivatalokba rohangálni. A Szociális Biztosító ugyanis minden egyes, minimálnyugdíjnál kisebb életjáradékkal rendelkező személy esetében maga intézkedik. Átszámolja az adatokat, majd eldönti, hogy az adott nyugdíjas beleesik-e az jogosultak körébe, vagy sem. Amennyiben igen, automatikusan kiegészítik a havonta folyósított összeget.

 

Az átlagos öregségi nyugdíj összege ma 460 euró. Ez harmadával több, mint tíz éve volt

 

Miért van minimálnyugdíj

 

A minimálnyugdíjat 2015-ben vezették be azzal a céllal, hogy az aktív korukban nagyon kevés bevételre szert tevő nyugdíjasok ne kerüljenek a társadalom perifériájára. Azokról van szó, akiknek ledolgozott évei megvannak, de bevételeik nagyon alacsonyak voltak.

 

A jelenlegi szabályozás módosítása megnöveli a minimálnyugdíjra jogosultak körét, mégpedig az ötszörösére: az megemelt életjáradék 252 ezer nyugdíjast fog érinteni 2021-ben

 

A minimálnyugdíj a rokkantnyugdíjasokra is vonatkozik, amennyiben az igénylő elérte a nuygdíjkorhatárt és fel tud mutatni legalább 30 évet, amely alatt nyugdíjbiztosított volt.

 

Számolja ki, mekkora lesz a karácsonyi nyugdíj-kiegészítése

 

A maximum összeg

 

A fentebb említett 334,30 euró azokra vonatkozik, akik a törvény által alsó határként meghatározott harminc évnyi munkaviszony után váltak jogosulttá a minimálnyugdíjra. Ez az összeg minden egyes plusz évvel a létminimum nagyságának (210,20 euró) 2 százalékával emelkedik. Akik negyven évet tudnak felmutatni, 378,50 eurós minimálnyugdíjat kapnak, 50 évvel pedig 441,50 eurós minimálnyugdíj szerezhető meg.

 

A minimálnyugdíj emelése 140 millió euró pluszkiadást ró az államkasszára (a többi szociális intézkedésen kívül). A bírálói szerint az emelés sérti a nyugdíjrendszer méltányossági elvét, mert sok nyugdíjas esetében értelmét (értékét) veszti a befizetett járulékok nagysága: közel azonos nyugdíjat kaphatnak majd azok is, akik jóval kevesebb járulékot fizettek be, de jogosulttá válnak a minimálnyugdíjra.

 

Az ünnepek miatt jó néhány nyugdíjasnak később fizethetik ki a nyugdíját

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.