Nyitókép: aktuality.sk

 

Visszavonul a politikai élettől Marek Maďarič (korábban Smer-SD), aki a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság után elsőként, anélkül, hogy nyomás alá került volna, távozott a kulturális minisztérium éléről, és aki hosszú évekig volt a Smer ideológiai vonalának meghatározója.

 

Maďarič nem csak egyszerű parlamenti képviselő, vagy épp miniszter volt a Smer színeiben, hanem a párt egyik alelnöke, és meghatározó személyisége a kulisszák mögött. Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után elsőként állt fel, és mondott le miniszteri posztjáról.

 

Az azóta már csak független képviselő az Aktuality.sk-nak megerősítette, hogy nem indul a következő parlamenti választásokon, és hogy távozik a politikából. Hogy mennyire végleges a döntése, az saját bevallása szerint a körülményektől is függ.

 hirdetes_300x300  

 

„Arra, hogy valamikor a jövőben még visszatérjek a politikába, nagyon erős motivációra lenne szükségem. És mint ilyet, nem zárom ki, hogy lehet az a parlamenti választások olyan eredménye, amely jelentősen rontaná a helyzetet Szlovákiában.”

 

Sokáig úgy tűnt, hogy akár korábbi minisztertársa, Tomáš Drucker mellett tűnhet fel annak új pártjában, a Dobrá voľbában, mely épp a napokban utasította el a Most-Híddal való közös indulás lehetőségét.

 

Ezt a variációt erősítette az a tény is, hogy jelen volt vendégként a párt alakuló közgyűlésén is, de Maďarič állítja, hogy csak a Druckerrel, valamint Katarína Cséfalvayovával és Martin Fedorral való jó kapcsolata miatt jelent meg.

 

„A Dobrá voľbába és semmilyen más pártba sem tervezek belépni. (…) Elég sokáig voltam a Smer alelnöke és a kormány tagja ahhoz, hogy már két év után úgy lépjek az emberek elé mint egy másik párt képviselője és jelöltje.”

 

nyilatkozta Maďarič, aki szerint nem csak a Smer választási eredményeit nehéz megjósolni, de a kormányalakítást is.

 

Szerinte az ellenzéknek ideális a jelenlegi helyzet a Smeren belüli viszályok, a Smerhez köthető  komoly botrányok és a koalíció kompromittálódott képviselői miatt, de ez nem jelenti, hogy Ficoék kiszorulnának a kormánykerék mögül.

 

Maďarič személy szerint azt sem zárja ki, hogy az LSNS kormányon belüli vagy kívüli támogatásával kormányozzon a későbbiekben a Smer.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!