Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Most-Híd egyelőre még nem döntött arról, támogatni fogja-e az ellenzéki pártok által hamarosan beterjesztésre kerülő javaslatát, amely módosítaná az állampolgársági törvényt. Bastrnák Tibor vegyespárti frakcióvezető szerint neki személyesen nincs gondja a módosítással, de még tárgyalni fognak róla a frakció ülésén.

 

A 2010-es, Smer által kezdeményezett módosítás hatályba lépése óta az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy olyan másik ország állampolgárságát, ahol nincs bejelentett lakhelye, elveszti szlovák állampolgárságát. A törvény egyértelműen sérti az alkotmányt, ennek ellenére már kilenc éve hatályban van, és eddig 3132 ember vesztette el miatta szlovák állampolgárságát, zömében csehek (727) és németek (724).

 

A ma hatályos szankciót a HZDS-szel és SNS-szel kormányzó Smer 2010-ben kezdeményezte a magyarországi egyszerűsített honosítási törvény elfogadására válaszul. A cél az volt, hogy megakadályozza a felvidéki magyarokat, hogy tömegesen vegyék fel a magyar állampolgárságot. 2010-óta eddig 120 szlovákiai állampolgár veszítette el szlovák útlevelét a magyar állampolgárság miatt.

 hirdetes_300x300  

 

A Radičová-kormány idején a Most-Híd megpróbálta megváltoztatni a törvényt, de koalíciós partnerei körében nem kapott elég támogatást hozzá. Később a törvény az alkotmánybíróság elé került – mivel az alkotmány tiltja, hogy bárkit akarata ellenére fosszanak meg állampolgárságától – ám azt a politikai döntést hozta, hogy nem tud dönteni a kérdésben.

 

Az ellenzék 2016-ban szintén megpróbálta módosítani a törvényt, akkor a Most-Híd gáncsolta el a dolgot, arra  hivatkozva, hogy a koalíción belül nem tudott megállapodásra jutni.

 

A TASR hírügynökség megszólította a Belügyminisztériumot, hogy számolnak-e a törvény módosításával. A belügyi tárca közlése szerint ebben a választási ciklusban nem tervezték a szlovák állampolgársági törvény módosítását.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.