Nyitókép: TV Markíza

 

A Marian Kočner széfjéből előkerült videofelvétel ezúttal nem az első Fico-kormány legnagyobb botrányairól rántja le a leplet, hanem Dobroslav Trnka volt főügyész gyűjtői szenvedélyéről.

 

Hogyan lehet egy 200 ezer eurós festmény birtokába jutni? Ezzel kapcsolatban Dobroslav Trnka volt főügyész világos instrukciókkal látta el az egykori pénzügyminisztert, Ján Počiateket az irodájában.

 

 hirdetes_300x300  

A kiszivárgott videofelvételből származó információkkal már a rendőrség és az ügyészség is foglalkozik.

 

A festmény, melyet az irodában Počiatek és Trnka mustrál, Gustáv Mallý akadémiai festőművész alkotása. Trnka a távozásakor elárulta az újságíróknak, hogy a festményt az egyik ügyészség padlásán találták, az értéke pedig legalább 200 ezer euró. Az a festmény azonban, amit Trnka Počiateknek mutogat az irodájában, nem az eredeti alkotás.

 

De mit keres a másolat a főügyész irodájában, és hova lett az eredeti Mallý-festmény? A titkot Trnka halkan, suttogva fedi fel Počiateknek, ezért nem lehet pontosan érteni a felvételen. A beszélgetés szerint azonban a festmény eredetijét valaki elvitte az ügyészségről.

 

Branislav Tomaga, a TV Markíza riportere afelől érdeklődött a Főügyészségen, hogy szerepel-e a nyilvántartásban Gustáv Mallý alkotása. A Főügyészség megerősítette, hogy ők is gőzerővel keresik a festmény eredetijét.

 

De ez még nem minden. A felvételen Počiatek is műgyűjtői szenvedélyéről beszélt, majd azzal kezdett dicsekedni Trnkának, hogy miniszteri irodájában egy eredeti Martin Benka festmény található.

 

Braňo Tomaga, a Počiatek által említett festménynek is utánajárt a Pénzügyminisztériumnál, s kiderült, hogy a festmény még mindig a helyén van. A minisztérium azt állítja, hogy egyetlen Martin Benka festményük sem tűnt el, jelenleg három alkotás van a tulajdonukban a festőtől.

 

A TV Markíza szerette volna megtudni az egykori főügyésztől, hogy hova lett a Mallý-festmény eredetije, de nem sikerült vele kapcsolatba lépniük.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!