Nyitókép forrása: Dennikn.sk

 

A Szlovák Nemzeti Bank nem ért egyet Robert Fico (Smer) és pártja azon szándékával, hogy Londonból Szlovákiába hozassák át az ország 31,7 tonnányi aranytartalékát. Mi több, az átszállítás ellen Jozef Makúch, az NBS korábbi elnöke már idén márciusban több pontban megindokolta a parlament pénzügyi bizottságának, miért kellene Londonban maradnia a szlovák aranynak.

 

Robert Fico a múlt héten jelentette be, hogy a parlamentben kezdeményezni fogja a szlovák aranytartalék hazahozatalát. A szándékot a közelgő gazdasági válsággal, az arany kiadásának politikai célú esetleges megtagadásával (Venezuelával példálózott) illetve azzal indokolta, hogy más országok is így tettek az elmúlt időszakban. (Megjegyezzük, hogy Fico az adóterhek miatt panaszkodó szlovákiai munkaadókat mindig azzal rázta le a sajtó előtt, hogy ott is válságot látnak, ahol nincs, mert „Szlovákiának jól megy”.)

 

Makúch levelében a következő indokok szerepeltek:

 hirdetes_300x300  

 

  1. A Bank of England a világ második legnagyobb aranytartalék megőrzője (az első az amerikai FED), és Londonban zajlik a nemzetközi aranykereskedés volumenének legnagyobb része.
  2. London az aranykereskedelem globális központja.
  3. A londoni aranypiac nagy likviditást (mozgatható tőkét) biztosít, ami hozzájárul az aranytartalékok magas letéti hozamához.
  4. A Bank of England az arany őrzése szempontjából rendkívül biztonságos. Nem mellesleg – Makúch szerint – az ott tartott készletek hozzájárulnak a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásához. Az angolszász törvényeknek köszönhetően a Brexit semmilyen hatással nem lenne a szlovák aranytartalékok Londonban tartásának feltételeire.
  5. Az NBS már korábban, az uniós tagság előtt is a Bank of Englandnél helyezte el aranytartalékait.
  6. Európában a jegybankok többsége tartalékaik zömét a Bank of Englandben tartják, a Brexit okán egyikük sem vonta ki onnan készleteit.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.