Nyitókép forrása: facebook/Polícia SR

 

Mulasztások sora vezetett a az eperjesi tragédiához – nyilatkozta Kamil Červenka szakértő, a Szlovák Revíziós és Karbantartói Társaság munkatársa a Hospodárske Noviny gazdasági lapnak.

 

„ A lakástulajdonosok túl későn jelentették a gáz jelenlétét. Olyan koncentrációhoz, mint amilyen a robbanáskor volt, hosszú ideig kellett halmozódnia a gáznak”

 

fogalmazott a szakértő, aki szerint a gáz akár egy órán keresztül is szivároghatott.

 

 hirdetes_300x300  

„Mivel a gáznak van egy olyan tulajdonsága, hogy felfelé terjed, a felső emeleteken halmozódott fel”

 

mondta.

 

A szakértő figyelmeztetett, hogy gázszag esetén mindenképp értesíteni kell a gázműveket vagy a gázszerelőt, ők ugyanis rendelkeznek olyan műszerekkel, amelyekkel megállapítható, milyen mennyiségű gáz is szökött ki a szabad térbe.

 

Hozzátette, hogy az embereknek mindig óvatosnak kell lenniük, ha gázról van szó, és nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és revízió.

 

Az eperjesi esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy az épület mellett dolgozó munkások messze nem megfelelően járta el:

 

„Vannak berendezések, amelyek több méter mélységig kimutatják a vezetékeket a földben. Minden építési területen van egy építési felügyelő akinek figyelemmel kell követnie minden egyes részmunkát”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy az építési felügyelőnek gondoskodnia kellett volna róla, hogy a megfelelő szakember egy speciális eszközzel felmérje, milyen mélységben találhatók a csővezetékek, és az ő megállapításai alapján kellett volna a munkásoknak dolgozniuk. Ha így történt volna, el lehetett volna kerülni a házvezeték átvágását és sérülését.

 

„Mi is gyakran találkozunk olyan esettel gázvezeték-munkák során, hogy a csövek teljesen máshol vannak, mint ahogy a rajz szerint lenniük kéne”

 

emelte ki a szakértő, hozzátéve, hogy az elmúlt években megváltoztak a szabványok és az előírások, nem mindig lehet támaszkodni a projektdokumentációra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.