Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Csütörtökön megkezdődik az előzetes bírósági meghallgatás a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság kapcsán. Ružena Sabová bírónő vezényletével a Speciális Büntetőbíróság szenátusa Bazinban ül össze december 19-én, csütörtökön. A meghallgatásra a világ minden részéről érkeznek újságírók.

 

Az előzetes meghallgatáson a vádemelés és benyújtott bizonyítékok jogszerűségét fogja vizsgálni. Abban az esetben, ha súlyos eljárási hibákat tapasztal, visszaküldheti az ügyésznek a vádemelési javaslatot, ami azt jelenti, hogy az ügy megint az előkészítő fázisba kerül.

 

Ha nem találnak eljárási hibát, a szenátus kitűzi az első tárgyalás időpontját, de már az előzetes meghallgatáson is kihallgathatják a vádlottakat. A bíróság várhatóan arra lesz kíváncsi, a vádlottak nem akarnak-e vádalkut kötni. Ez nem csak a vádlottaktól függ, az ügyésznek és az áldozatok családjainak is bele kell egyeznie a vádalku lehetőségébe.

 hirdetes_300x300  

 

A nagy médiaérdeklődésre való tekintettel a meghallgatásra és a tárgyalásokra nem a büntetőbíróság épületében, hanem az Igazságügyi Akadémián kerül sor. Már most rengeteg német, cseh, belga, lengyel és amerikai újságíró akkreditálta magát a meghallgatásra.

 

A fiatal oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásával összesen öt embert vádolnak: Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket, Szabó Tamást és Andruskó Zoltánt. Ez utóbbi már vádalkut kötött a szerteágazó és több más merénylet előkészítésével összefüggő ügyben.

 

A vádlottak ellen összesen hat rendbeli bűnelkövetés a vád. A Kuciak-gyilkosságnak több személyi átfedése is van például Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásával is.

 

Ján Kuciakot, az Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságíróját és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg saját, nagymácsédi házukban. A vád szerint a gyilkosságot Marian Kočner rendelte meg, mert Kuciak sok cikket közölt kétes gazdasági ügyeiről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!