Nyitókép: HZS

 

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szombaton rengeteg riasztást kapott a Magas-Tátrából.

 

Annak ellenére, hogy a turistákat nemcsak a Hegyi Mentőszolgálat, hanem a meteorológusok is figyelmeztették a rossz időjárásra – az extrém erős szélre és a rossz látási viszonyokra – és a harmadfokú lavinaveszélyre, sokan mindezt figyelmen kívül hagyták.

 

 hirdetes_300x300  

Egy négyfős csoport eltévedt

 

Egy négytagú csoport – beleértve egy nyolcéves gyereket – délelőtt a kedvezőtlen időjárás miatt a Furkota-völgyben ragadt.

 

A négyfős csapat fárasztó utat tett meg a törpefenyők közt a mély hóban gázolva, így alaposan kimerültek, a szélviszonyok miatt pedig lehetetlenné vált számukra a tájékozódás. A csapatnak sikerült időben segítséget kérnie, így a saját lábukon térhettek vissza a szállásukra.

 

Egy férfi kimerült és átfagyott

 

A hegyi mentők következő riasztása a Téry-menedékház közelébe szólt, ahol egy 36 éves szlovák férfit kellett ellátniuk. A férfi rendkívül rossz időjárási viszonyok között, erős szélben, havazásban és rossz látási viszonyok mellett indult útnak egy turistacsoporttal.

 

A férfit kivizsgálták, felmelegítették, majd Ótátrafüredre szállították. Mivel az egészségügyi állapota nem kívánt további ellátást, így egyedül folytatta útját.

 

Egy szánkózó nő a villanyoszlopnak csapódott

 

A Hegyi Mentőszolgálat segítségét kérték a tarajkai (Hrebienok) siklóvasút alkalmazottai is, ugyanis rövid távú eszméletvesztést szenvedett egy brit turista, aki szánkózás közben nekicsapódott egy villanyoszlopnak.

 

Az 51 éves nőt a hegyi mentők az ótátrafüredi házukba szállították, majd átadták a a gyorsmentőknek.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!