Nyitókép forrása: Poštová banka

 

A kormány novemberben gyorsított eljárásban fogadta el bankilletékről szóló törvényt, amely duplájára emelte a bankokra kivetett adót, amelyet egyébként jövőre eltöröltek volna.

 

Ez a biztosításokra kivetett adó után a kormány egy újabb olyan intézkedése volt, amely közvetve a hétköznapi embereket sújtja. Ahogy a biztosítótársaságokat, úgy a bankokat sem akadályozza meg semmi abban, hogy az állam által kirótt adót továbbterheljék a kliensekre.

 

Ahogy az várható volt, a megemelt bankadó áremelésre ösztönzi a bankokat. Az év utolsó napján a pénzintézetek közül elsőként az állami Poštová banka (Postabank) jelentette be, hogy a bankadó miatt jövőre drágulni fognak szolgáltatásai. Az ügyintézéskor fizetendő illetékek még a nyugdíjasok számára is nőni fog. A bank levélben értesítette a nyugdíjasokat, hogy 2020 márciusától megszűnik kedvezményes számlavezetési illetékük, amely 1 euróról így 2 euróra emelkedik.

 hirdetes_810x300  

 

Emelkedni fog a nyugdíj kikézbesítésének illetéke is, a jelenlegi 1 euróról 3,30 euróra havonta.

 

A Postabank magyarázkodó levelében „törvényi változások okozta, váratlan többmillió eurós  kiadásnövekedéssel” indokolta a drágulást. Részben a postai alkalmazottak bérnövekedése is hozzájárult a helyzethez.

 

A Postabanki más szolgáltatásai is emelkedhetnek a jövő évben.

 

A többi bank egyelőre kivár, de a két éve tartó illetékemelkedés jövőre várhatóan folytatódni fog. Egyelőre a nagyobb pénzintézetek azt állítják, nem terveznek áremelést, de nyilatkozataikban úgy fogalmaznak, hogy szolgáltatásaik árváltozásairól a törvénynek megfelelő módon fogják értesíteni klienseiket – a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a drágulást legalább két hónappal az intézkedés előtt kell bejelenteniük.

 

DennikE, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!