Nyitókép: Reprofoto/Facebook

 

Bárdos Gyula, a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezet, a Csemadok elnöke, valamint a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője újévi beszédében a 2020-as évvel kapcsolatos gondolatait osztotta meg.

 

„Az elmúlt évben számos tekintetben csalódnunk kellett az állam vezetőiben. Csalódnunk kellett a kormányban, az igazságszolgáltatásban és a törvényhozásban is. Számos területen értek minket, magyarokat is támadások. Voltak, akik himnuszunk éneklését akarták betiltani, és itt vannak az ügyek, amiket sokszor már észre sem veszünk, mert olyan hétköznapivá váltak. Anyanyelvünk másodrendűsége, a déli régiók elhanyagolása az utak, vonatok beruházások tekintetében vagy az a tény, hogy társadalmunkat olyan berögződések terhelik, ami miatt magyarságunk, az hogy magyar az anyanyelvünk és ismerünk még egy kultúrát nem előny, hanem olyasvalami, amit lehet, hogy nem mondunk el egy állásinterjún.

 

Számunkra hosszú évek óta világos, hogy azok a politikusok akikhez Malina Hedvig, a dunaszerdahelyi szurkolóverés és hasonló események kötődnek, nem lehetnek az ország vezetői. Nem lehetnek a mi partnereink.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt évek botrányai, tragédiái által felnyílt a szeme Szlovákia állampolgárainak, s azt mondták, ebből nem kérnek többet. Százezres tüntetéseken fejezték ki nemtetszésüket a tüntetők, és ott voltunk köztük mi, magyarok is. Ott voltunk mindig, amikor ki kellett állnunk Szlovákia fejlődése, s a demokrácia megvédése mellett. Ott voltunk a rendszerváltásnál, az uniós csatlakozásnál és most is ott kell lennünk a kormányváltásnál a jó oldalon. Erre megvan minden esélyünk.

 

Az idei február 29-ei választás nagy esély Szlovákiának, s a szlovákiai magyaroknak is. Ám ez csupán a kezdet, hiszen a lényege, a változás lehetősége ezért is nyújt reményt. De hogy ez beteljesüljön, ahhoz mindenkinek hozzá kell járulnia.

 

 

Nem elég az összefogást csak a politikusoktól elvárni. Ahhoz, hogy változást hozzon az új év, társadalmunk, közösségeink széles összefogására is szükség van. Idősre és fiatalra, nagyvárosira és vidékire, sőt azokra is, akik külföldön tanulnak, illetve külföldön vállaltak munkát.

 

Csak mi együtt leszünk képesek megteremteni az egységes magyar képviselet alapját. A közös választási lista csak a kezdet. Arról kell majd döntenünk, hogy a megosztottság útját akarjuk-e továbbjárni, vagy elindulunk azon az úton, amelyet az összefogás szüksége hívott életre, s amit jelölttársaimmal már megkezdtünk. A mi felelősségünk, hogy félmilliós közösségünknek hiteles, kompetens képviselete legyen a parlamentben.

 

Ennek a feltételei és az ezzel járó feladatok világosak számunkra. A jogállam, a törvények biztosítása, a déli régiókat sújtó gazdasági diszkrimináció megszüntetése, régióink felzárkóztatása nemcsak gazdasági, hanem társadalmi szempontból is. A döntéseket szakemberekre kell bíznunk. Tudjuk, hogy magában az nem elég, hogy magyarok vagyunk, programunkat ezért fiatal magyar szakemberek bevonásával készítettük. És nekik köszönhetjük azt is, hogy most a miénk a legfiatalabb jelöltlista.

 

A felelős hozzáállás megköveteli, hogy új alapokra helyezzük a magyar képviseletet. A személyes konfliktusok, a kicsinyes ellenségeskedés, az árokásás nem állhatja útját közösségünk sikerének. Új korszakot kell nyitnunk. Olyan magyar képviseletre van szüksége a közösségünknek, amely nyitott mások felé, amely közös céljaink érdekében képes észszerű kompromisszumokra és személyes felelősségvállalásra.

 

Közéleti emberként mindig ezeket az értékeket képviseltem, ezt kínálom most is. A választási időszak felfokozott helyzetet teremt, ilyenkor könnyen felülkerekednek az egyéni érdekek. Nekünk azonban továbbra is a közös, egységes magyar képviseleten kell dolgoznunk. Ezt a munkát megkezdtük 2019-ben és folytatnunk kell az új esztendőben is. Közös a célunk, az érdekünk, közös a feladatunk. Együtt sikerül. Márciustól ott leszünk a parlamentben. A karácsony, újév, vízkereszt ugyanannak az ünnepkörnek a része. S ezek az ünnepek a megindulás örömét és lehetőségét adják. Ennek a szellemében kívánom, hogy 2020 legyen az igazi összefogás és a valódi megújulás éve. Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.