Nyitókép forrása: topky.sk

 

Peter Pellegirni (Smer) kormányfő és Andrej Danko (SNS) házelnök is elégedettségének adott hangot a Zúza Čaputová államfő által Szlovákia megalakulásának 27. évfordulója alkalmával kitüntetett személyiségek „listájával”.

 

Pellegrini miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy az elnökasszony által összeállított névsor rendkívül „kiegyensúlyozott” volt. Külön köszönetet mondott Čaputovának, hogy szemben Andrej Kiska korábbi államfő gyakorlatával, előre, soron kívül értesítette az kormányfőt és a házelnököt a kitüntettettek névsoráról. Az összehasonlítás nem meglepő, Kiska most a Za ľudí pártelnökeként a jelenlegi kormánypártok ellen indul a választáson.

 

Andrej Danko házelnök kijelentette, hogy őt személy szerint „kellemesen meglepte” Milada Horáková in memoriam kitüntetése a más országok polgárainak szánt Fehér Kettős Kereszt Érdemrend első fokozatával. A cseh Horákovát az 50-es évek tisztogatásai idején egy koncepciós per keretében ítélték halálra. Az ítéletet annak ellenére végrehajtották, hogy olyan világszerte ismert nevek kértek számára kegyelmet a kommunista államhatalomtól, mint Albert Einsten, Jean-Paul Sartre dráma- és regényíró, Winston Churchil, vagy Eleanor Roosevelt (amerikai first lady 1933 és1945 között).

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!