Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Zuzana Čaputová kormányfő neves szlovákiai magyar személyiségeket is kitüntetett az önálló Szlovákia megalakulásának 27. évfordulója alkalmából.

 

A köztársasági elnök a Pribina-kereszt második fokozatával tüntette ki Kubička Kucsera Klárát, művészet- és építészettörténészt, aki a Szlovák Nemzeti Galéria építészeti gyűjteményének megalapítója volt, a szlovákiai magyar képzőművészet jelentős szakértője és kutatója.

 

A Ľudovít Štúr érdemrend második fokozatát kaphatta meg az államfőtől Soós Tibor kajakedző, aki 3 évtizeden át vezette a kiemelkedően sikeres komáromi Kajak-Kenu Klubot (KKK), és hat olimpián vezette a szlovák válogatott csapatát.

 hirdetes_300x300  

 

A fenti két szlovákiai magyar személyiségen kívül még 18-an részesültek elnöki elismerésben a mai napon. Többek között František Mikloško, aki a Nyilvánosság az Erőszak Ellen egyik alapítója volt. Politikai pályafutása a KDH-hoz kötődött, háromszor próbálkozott az  államfőválasztáson, legutóbb épp Čaputová egyik konkurense volt – igaz, harmadszor sem sikerült áttörő eredményt elérnie. František Mikloško azon kevés szlovák közéleti szereplők közé tartozik, akik bocsánatot kértek a magyaroktól az 1945-48-as évek jogfosztásaiért és sérelmeiért. A totalitárius rendszerrel szembeni ellenállásáért a Ľudovít Štúr érdemrend első fokozatát vehette át.

 

Érdemes még kiemelni Andrej Bán újságírót is, aki a Ľudovít Štúr érdemrend második fokozatát kapta, a demokrácia és az emberi jogok szlovákiai védelméért és fejlődésének elősegítéséért. Nem kifejezetten újságírói munkái miatt részesítették kitüntetésben, sokkal inkább a 2016-ban létrehozott polgári kezdeményezése miatt, amely „Elfeledett Szlovákia” néven újra (konstruktív) beszédtémává igyekezett tenni az országban (főleg annak keleti felében) megjelenő szélsőséges, idegengyűlölő és intoleráns ideológiákat.

 

Érdemes tudni róla, hogy az ő cikkeinek köszönhetően derült ki a Kuciak-gyilkosság után, hogy Kelet-Szlovákiában a Smerhez közel álló személyek fosztják meg vagyonuktól és jogos követeléseiktől a gazdákat, és hogy burjánzik a korrupció az SNS minisztériuma alá tartozó uniós forrásokat osztó intézményekben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.