Nyitókép: Foto N – Vladimír Šimíček

 

Választások előtti nyilvános vitát kezdeményezett az ellenzéki pártok vezetői között a Denník N szlovák lap. A vitára, melyen Andrej Kiska, Michal Truban, Igor Matovič, Alojz Hlina és Richard Sulík vettek részt, a Kuciak-gyilkosság főtárgyalásának első estéjén került sor.

 

A vita talán egyik legfontosabb üzenete, hogy bármilyen koalíció is jöjjön létre, a Belügyminisztériumért nagy harc fog folyni.

 

Szeretné magának lefoglalni a belügyminiszteri tárcát a Za ľudí, ugyanakkor Andrej Kiska korábbi államfő saját bevallása szerint nem szeretne belügyminiszter lenni. Kiska eljárás folyik, miután adóbotrányba keveredett a cége. Ez viszont csak „még nagyobb érdeklődést” vált ki pártjából a tárca irányítása iránt. A párt miniszterjelöltje minden bizonnyal Veronika Remišová lenne, aki az OĽaNO-ból igazolt át az új pártba.

 hirdetes_300x300  

 

Kiska egyébként annak ellenére tartana most igényt a belügyi tárcára, hogy még decemberben egy televíziós vitaműsorban kijelentette, hogy vádlott lesz az adóügyben, úgy pártja nem jelentkezik be a minisztérium irányításáért. Most a volt államfő azzal védekezik, hogy akkor talán rosszul értelmezte a kérdést.

 

Matovič: Talán én is elfogadnám

 

Kiska jelenlegi helyzete azonban potenciális koalíciós partnerei számára gondot okozna. Ezt támasztja alá Igor Matovič reakciója, aki szerint ez érdekütközéshez vezetne. Elmondása szerint pártjának legalább öt megfelelő jelöltje lenne a belügyminiszteri posztra, köztük említette Grendel Gábort is, majd megjegyezte, hogy még talán ő is kedvet kapna hozzá.

 

A KDH elnöke, Alojz Hlina elmondása szerint, ha ő miniszter lenne, akkor egy „erő” minisztériumot vezetne, például a belügyet.

 

Az ellenzéki pártok vezetői abban egyetértettek, hogy Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt lecserélnék. Matovič szerint Lučanský kijelentette, hogy ha a Smer nem lesz kormányon, nem marad a főkapitányi poszton.

 

„És én remélem, hogy megtartja a szavát”

 

mondta Matovič.

 

Hogy ki vehetné át Lučanský helyét, arról nem akartak beszélni a pártvezetők, de Richard Sulík szerint sok elhivatott és ügyes nyomozót találni a rendőrségen belül.

 

Az SaS elnöke szerint egyébként a rendőrfőkapitány megválasztását politizálni kellene és a belügyminiszternek politikai felelősséget kellene vállalnia érte.

 

Mit adnának Kollárnak?

 

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke is szóba került a beszélgetés során. Kollár épp a Denník N-nek adott korábbi interjúban „üzente” meg, hogy ahhoz, hogy belépjen egy koalícióba az ellenzékkel, az egyik alapfeltétel egy erőtárca vezetése lenne.

 

„Persze beszélhetünk róla, hogy a belügyminisztériumról, a védelmiről, vagy épp a SIS-ről legyen-e szó”

 

mondta Kollár.

 

Az ellenzéki képviselők nem tudtak egységes álláspontot megfogalmazni arról, hogy Kollár vezethetné-e a Belügyminisztériumot. Kiska nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy lehetne-e Kollár belügyminiszter, Matovič azonban egyértelmű nemmel reagált.

 

Michal Truban szerint egy Kollár vezette belüggyel jócskán csökkenne a kormány megbízhatósága az emberek körében. Szerinte az emberek azt mondhatnák, hogy például valamilyen egykori maffiózó a belügyminiszterük.

 

Sulík és Matovič kritizálta a pártvezetőket amiatt, ahogy Kollárhoz hozzáállnak. Sulík szerint Kollár ugyanis olyan szavazókat is meg tud szólítani, akiket a többiek nem. Ráadásul, mint arra a Matovič felhívta a figyelmet, olyan helyzet is előállhat, mikor szükségük lenne Kollár támogatására, akkor pedig nagy árat fizethetnek azért, hogy most nem megfelelően állnak hozzá. Szerinte stratégiailag jobb lenne, hogy máshogy kommunikálnának vele és róla.

 

A Smer-rel nem

 

A jelenlévő pártvezérek közül mindenki kizárta a Smerrel való együttműködést a választások után. Arra a kérdésre, hogy minek kellene változnia a Smerben ahhoz, hogy elképzelhetővé váljon az együttműködés, Michal Truban azt felelte, hogy semminek.

 

Feltette a kérdést, hogy hogy működhetnének együtt Pellegrinivel azok után, hogy asszisztens volt Vážny mellett, aki az útdíjvámokért felelős? Andrej Kiska hangsúlyozta, hogy a Smer viseli a politikai felelősséget Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásáért, ezzel le is zárta a témát a maga részéről.

 

„Nem soha, soha, soha”

 

mondta Kiska.

 

Nem volt vitamentes a beszélgetés

 

Bár legtöbbször arról beszéltek, hogy miként működhetnének együtt egy koalícióban a választások után, azért nem fogták vissza indulataikat és véleményüket a pártvezérek.

 

Igor Matovič például Kiska szemére vetette hogy pártja felesleges.

 

„A Za ľudí nem hozott új választókat, csak többen ültünk le ugyanarra a padra és megnőtt a veszélye, hogy néhányan nem jutnak be (a parlamentbe – a szerk. mejg.)”

 

Ugyanakkor szerint a PS/Spolu ezzel szemben új választókat is hozott az ellenzéknek.

 

dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.