Nyitókép forrása: bystricoviny.sk

 

Az AKO-ügynökség január 15. és 17. között végzett közvélemény-kutatása szerint sem a Most-Híd, sem az MKÖ nem jutna be a parlamentbe. Az AKO rendszerint alulméri az MKÖ preferenciáit. A legutóbbi felmérés januári 9-én jelent meg, ahhoz képest azonban némi erősödés tapasztalható.

 

Ha most lennének a választások, azt az AKO szerint a Smer nyerné meg 17,1 százalékkal (-0,6 százalékpont január elejéhez képest). A legnagyobb kormánypártnak láthatóan rontja az esélyeit a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása.

 

Másodikként az ĽSNS jutna be a parlamentbe 11 százalékkal (-0,7 százalékpont). A harmadik helyért a PS-SPOLU és a Za ľudí van versenyben, a két párt között csak 2 tizedszázalék különbség van: a PS-SPOLU 10,2 (+1,1 százalékpont), a Za ľudí 10 százalékon áll (-0,4 százalékpont).

 hirdetes_300x300  

 

Az OĽANO az ötödik legerősebb politikai formáció, 8,4 százalékot kapott az AKO-tól. Hatodik a sorban a Sme rodina 7,9 százalékkal (+0,3 százalékpont), hetedik az SaS 6,7 százalékkal (+0,4 százalékpont).

 

Az SNS 5,9 százalékkal, a KDH 5,5 százalékkal vészesen közel került a parlamenti küszöbhöz, ráadásul a két párt két héttel ezelőtt még 6 százalék felett szerepelt az AKO felmérésében.

 

 

A parlamenti küszöb alatti első párt a Most-Híd, amely 4,2 százalékot kapott az AKO-tól. Az MKÖ a két héttel ezelőtti 2,5 százalékról azonban 3,2 százalékra tudott erősödni. Az MKÖ-t 3,4 százalékos eredménnyel megelőzi a Dobrá voľba. Az utolsó érdemben mérhető párt a Vlasť, 2,3 százalékot kapott.

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, továbbra is a patthelyzet az esélyesebb. A Smer még az ĽSNS-szel, az SNS-szel és Sme rodinával összefogva bár többséget szerezne, de a 76 mandátum rendkívül bizonytalan koalíciót jelentene. Ráadásul a Sme rodina után az SNS is kizárta, hogy egy ilyen koalícióban részt vegyen (persze, ezeket a kijelentéseket fenntartásokkal kell fogadni).

 

Ellenzéki oldalon a Sme rodina nélkül nem lenne meg a matematikai többség sem, egy PS-SPOLU – Za ľudí – OĽANO – SaS – KDH koalíciónak csak 74 mandátuma lenne, szükség lenne tehát a Sme rodinára. Ez a hatpárti koalíció 88 mandátumot tudna magáénak.

 

 

 

AKO-felmérés: A parlament kapuja előtt maradna a Most-Híd és a MKÖ is

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!