Nyitókép: aktuality.sk

 

A Kuciak-gyilkosság főtárgyalásának hatodik napján ismét egy teremben tartózkodik a négy vádlott. A bíróság újra kihallgatja őket és hagyja, hogy konfrontálódjanak egymással.

 

A legfontosabb tudnivalók a mai napról:

 

  • Mind a négy vádlott ott van egyidőben a bíróságon, Zsuzsová Kočner közelében ül
  • A bíróság jelenleg nem hoz döntést arról, hogy felolvashatnak-e a Threema-üzenetekből
  • Miroslav Marčeket valószínűleg külön eljárás alá vonják
  • Várhatóan kihallgatják Miroslav Kriakot és Štefan Mlynarčíkot, akik Ján Kuciakot és több újságírót is megfigyeltek, követtek

 

A bíróság szerda reggel arról tájékoztatott, hogy fontolóra veszik, hogy külön eljárásban döntsenek Miroslav Marček esetében, aki múlt héten beismerte Ján Kuciak és Martina Kušnírová, valamint a gútai Molnár Péter meggyilkolását is.

 hirdetes_300x300  

 

A mai nap érdekessége, hogy a vádlottak egymásnak is tehetnek fel kérdéseket, ezzel konfrontálódhatnak. Tomáš Szabó és Marian Kočner élt azzal a jogával, hogy ne tegyenek vallomást, így őket nem is kérdezhetik társaik.

 

Először Marčeket szólították, aki biztosította a bíróságot, hogy hajlandó válaszolni a kérdésekre, saját maga nem óhajtott semmiről sem beszámolni. Az ügyész, Kočner ügyvédje és a vádlottak nem éltek a kérdezési lehetőséggel, Zlatica Kušnírová képviselője, Roman Kvasnica azonban igen.

 

Kvasnica megkérdezte Marčekot, hogy emlékszik-e arra, hogy milyen konkrét információt kapott Ján Kuciakról azzal kapcsolatban, hogy mikor jár munkába és onnan haza. A vádlott azt felelte, hogy rendelkezett az információkkal.

 

„Reggel hatkor indult otthonról, 18:00-kor pedig hazaérkezett a munkából”

 

válaszolt Marček. Erre Kvasnica rákérdezett, hogy mikorra ment oda Kuciakék házához, mikor lépett be az udvarra. Marček a pontos időpontra nem emlékezett, azonban hozzátette, hogy talán 15 percet kellett várnia, mire Ján és Martina hazaértek.

 

„Senkit nem láttam a házban, nem volt ott autó sem. Elindultam kipróbálni az ajtókat, be voltak zárva. 15 perc múlva érkezett Ján Kuciak és Martina Kušnírová. Vártam még talán egy órát, másfelet. Ezután bekopogtam, mert az ajtók zárva voltak.”

 

válaszolta.

 

„Hallott valamit, mikor mellkason lőtte Kuciakot? Mondott valaki valamit?”

 

kérdezett rá Sabová bírónő.

 

„Ott senki nem mondott semmit”

 

válaszolta Marček azzal, hogy körülbelül 30 centiméterről lőtt rá az újságíróra.

 

A gyilkos vallomásából az is kiderült, hogy mielőtt bement volna, az ablakon keresztül leselkedett a párra.

 

„Beszélgettek, valamint a számítógépen csináltak”

 

Ekkor az áldozatok szülei, akik most is ott ülnek a tárgyalóterembe, fájdalmasan felzokogtak. Közben Marček már arra a kérdésre válaszol, hogy honnan tudta, hogy Martina és meghalt.

 

„Láttam a találatot”

 

mondja a fiatalok gyilkosa.

 

„A megrendelő türelmetlen volt”

 

Kvasnica tovább kérdezi Marčeket, aki elmondja, hogy

 

„Andruskó erőltette, hogy már meg kell lennie. Mert a megrendelő türelmetlen volt”

 

mondja kérdésre reagálva Marček.

 

A bíróság ezt követően teret adott a többi vádlottnak, hogy reagáljanak társuk vallomására. A szót Szabó veszi át, aki Marčekkal rokoni kapcsolatban áll. Szabó szerint nem ülnek Marček vallomásai az övével, valamint Michal Varga és Marián Sehnal tanúk vallomásával arról, hogy mikor szerezte a fegyvert.

 

Ezen felül a körülbelül 40-ezer eurós, a gyilkosságért járó pénzről kijelentette, hogy

 

„Marček úr nem az a fajta ember, aki nem pazarolja a pénzt. Ha úgy történt volna, ahogy Marček úr állítja, akkor már előre elkéri a pénzt.”

 

Szabó magát védve belekötött Marčekba. Mint mondta

 

„Sose mentem volna gyilkolni a saját autómmal, mobilommal vagy SIM kártyámmal”

 

hangzott el az érv Szabó szájából, aki egyébként monoton hangon olvassa fel érveit papírról. Ha épp nem néz bele, akkor elvéti kijelentéseit.

 

„Marček úr állítja, hogy a töltényeket ő kezelte (töltötte). Ez azt jelenti, hogy nekem ehhez a gyilkossághoz semmi közöm”

 

hangzott el az eléggé gyenge érv Szabótól.

 

Így történt Szabó szerint…

 

Ezután az ügyész javasolta, hogy olvassák fel Szabó vallomását még az előkészítő eljárásból – tehát akkorról, mikor még a rendőrség nyomozott az ügyben. Erre azért van szükség, mert Szabó elutasította, hogy vallomást tegyen a bíróságon.

 

Szabó korábbi vallomását a bírónő olvassa fel. A vádlott a rendőröknek azt vallotta, hogy Andruskó megrendelte nála egy fiatal újságíró megverését és ezért ezer eurót kínált neki.

 

Vallomása szerint Andruskó az „újságíró-verésre” szerzett neki munkatelefonokat. Elmondása szerint babettát akart venni Nagymácsédon és aztán egyenesen a házhoz mentek, ahol meg kellett volna verniük Kuciakot.

 

Szabó babettás sztorija egyébként több mint érdekes. Az eladót ugyanis nem ismerte, nem tudta megmondani, kiről van szó. Elvileg kapucnit viselt és a személyes találkozón semmit sem mondott a babettáról. Később egy romát ismert fel benne, akitől korábban egy Jawa Pioniert vett.

 

Szabó tavalyi vallomásából kiderült, hogy többször is voltak Kuciakék házánál, nem csak este, de kora reggel is.

 

„Én nem tudtam beindítani az autót, ezért fogtam az ezüst színű Citroen Berlingót, és elmentem Miroért a gútai címére”

 

írta le a 2018. február 21-én történtek kezdetét.

 

„Mikor Miro megérkezett, azt mondta, hogy nagy gond van. Hogy mikor bement a házba, akkor két holttestet talált. Én megkérdeztem tőle, hogy hogyhogy halottak, hogy f*sz-e, és hogy minket bezárnak”

 

mondta Szabó a rendőröknek. Unokatestvérével az eset után elment Andruskóhoz annak otthonába. Marček szerint nem akarta bejelenteni a holttestek megtalálását a rendőrségen.

 

„A saját telefonomat használtam. Ott volt nálam az is, amit Zolo adott, de kicsi volt, alig lehetett látni a billentyűket, nem tudtam a PIN-kódot, nem használtam. Gondolom, hogy megtalálták a házkutatás során”

 

olvasta tovább a bírónő Szabó vallomását.

 

Szabó a rendőröknek következetesen tagadta, hogy ő ölte volna meg Kuciakékat. Azt vallotta, hogy sosem volt a házban vagy az udvarban.

 

Szabó a rendőröknek azt is tagadta, hogy bárki 50-ezer eurót adott volna neki a gyilkosságért.

 

„Sosem tennék ilyen alávaló dolgot ennyi pénzért, és hogy ha kaptam is volna ennyi pénzt, akkor már nem lennék Szlovákiában”

 

zárta Szabó.

 

Molnár meggyilkolásában való részvételét is tagadja

 

Szabó azt is tagadta, hogy része lett volna Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásában. Okként többek között azt említette, hogy a sógora legjobb barátja volt.

 

Szabó a vallomása szerint tartott unokatestvérétől, aki pszichopatának jellemzett.

 

„Azt gondolom, hogy Miroslav Marček engem is meg akart ölni és ha nem hoztak volna be, akkor nem értem volna meg az év végét. Marček már mondta nekem, hogy kétszer ölt már és ha valakinek elmondom, engem is megöl”

 

mondta Szabó a rendőröknek Marčekről, aki állítólag bizonyos „fehér lovak” megölését is bevallotta neki.

 

Marček az utolsó percekben, mialatt felolvasták unokatestvére vallomását, csak hallgatott, majd hirtelen felállt azzal, hogy

 

„Szeretnék megjegyzést fűzni ehhez. Unokatestvérem, Szabó vallomása hazugság és továbbra is kitartok amellett, amit korábban mondtam”

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.