Nyitókép forrása: Denník N

 

Az áfacsalásért börtönbüntetését töltő Ladislav Bašternák eskövőjén 2012-ben ott volt a baráti körben Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek korábbi pénzügy- illetve közlekedésügyi miniszter is. Ezt bizonyítják a Denník N által közzétett fotók, amelyek állítólag Marian Kočner számítógépéről származnak.

 

Amikor 2012-ben egy pozsonyi járőr megállította a szabálytalanul közlekedő Bugatti Veyront, amelyben Ladislav Bašternák ült, a járörök felettese azt a parancsot adta, hogy engedjék el büntetés nélkül, mert „ő a mi emberünk”.

 

Amikor ez a részlet a nyilvánosságra került, mindenki sejtette, hogy a vállalkozónak magasrangú barátai vannak, többek között Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter személyében. Hab a tortán, hogy Bašternák lakóomplexumába költözött maga Robert Fico is.

 hirdetes_300x300  

 

Bašternák ma áfacsalás miatt börtönben ül, de még mielőtt az állam lefoglalta volna vagyonát, ingatlanjai nagy részét átruházta feleségére. Az állami lefoglalás elvileg még lehetséges volna, a kijelölt végrehajtó azonban szemmel láthatóan nem akar lépni az ügyben, a hatóságok pedig nem kérik számon rajta, hogy az adócsaló vagyona nem kerül vissza az állam – az adófizetők – kezébe.)

 

 

Forrás: Denník N

 

Kaliňák, akit először hoztak közvetlen üzleti kapcsolatba Bašternákkal, 2016-ban a sajtónak azt állította, hogy „már négy éve” nincs kapcsolatban a vállalkozóval. Csakhogy elfelejtette megemlíteni, hogy 2012-ben (két évvel a sajtónak tett kijelentése előtt) részt vett Bašternák lagziján. Ahogy azt is elhallgatta, hogy nem csak futó ismeretség van köztük.

 

A fotók idején Bašternák már legalább egy éve törvénytelen áfa-visszaigényléseket hajtott végre.

 

Kaliňákon és Počiateken kívül olyan személyek láthatók még a fotókon, mint Marek Tuček, aki Kaliňák szomszédja. Ő vette át a belügyminiszter bizniszét, amikor az politikai funkcióba került.

 

A Denník N szerint ott van még Ivan Lúčan, aki annak a Matej Lúčannak a rokona, aki a 60-as évektől magasrangú kommunista funkcionárius volt, és aki a ’68-as megszállást követően a föderatív kormány miniszterelnök-helyettese lett. Ivan Lúčan állítólag szoros baráti kapcsolatban áll Kaliňákkal és Počiatekkel is.

 

A képeken szerepel még Peter Filip, aki Bašternák jogi képviselője volt, később ő vette át a vállalkozó céges érdekeltségeit.

 

Ján Počiatek és kísérője, az ifjú pár és a nászajándékba adott, 20 ezer euró értékű limitált szériás Fiat „Gucci” 500-as. Fotó: Denník N

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.