Árulkodó fotók: Kaliňák és Počiatek is ott voltak Bašternák lagziján - Körkép.sk
Belföld

Árulkodó fotók: Kaliňák és Počiatek is ott voltak Bašternák lagziján

Bašternák a fotók készültekor már egy éve áfavisszaigényléseket hajtott végre

Nyitókép forrása: Denník N

 

Az áfacsalásért börtönbüntetését töltő Ladislav Bašternák eskövőjén 2012-ben ott volt a baráti körben Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek korábbi pénzügy- illetve közlekedésügyi miniszter is. Ezt bizonyítják a Denník N által közzétett fotók, amelyek állítólag Marian Kočner számítógépéről származnak.

 

Amikor 2012-ben egy pozsonyi járőr megállította a szabálytalanul közlekedő Bugatti Veyront, amelyben Ladislav Bašternák ült, a járörök felettese azt a parancsot adta, hogy engedjék el büntetés nélkül, mert „ő a mi emberünk”.

 

Amikor ez a részlet a nyilvánosságra került, mindenki sejtette, hogy a vállalkozónak magasrangú barátai vannak, többek között Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter személyében. Hab a tortán, hogy Bašternák lakóomplexumába költözött maga Robert Fico is.

 

Bašternák ma áfacsalás miatt börtönben ül, de még mielőtt az állam lefoglalta volna vagyonát, ingatlanjai nagy részét átruházta feleségére. Az állami lefoglalás elvileg még lehetséges volna, a kijelölt végrehajtó azonban szemmel láthatóan nem akar lépni az ügyben, a hatóságok pedig nem kérik számon rajta, hogy az adócsaló vagyona nem kerül vissza az állam – az adófizetők – kezébe.)

 

 

Forrás: Denník N

 

Kaliňák, akit először hoztak közvetlen üzleti kapcsolatba Bašternákkal, 2016-ban a sajtónak azt állította, hogy „már négy éve” nincs kapcsolatban a vállalkozóval. Csakhogy elfelejtette megemlíteni, hogy 2012-ben (két évvel a sajtónak tett kijelentése előtt) részt vett Bašternák lagziján. Ahogy azt is elhallgatta, hogy nem csak futó ismeretség van köztük.

 

A fotók idején Bašternák már legalább egy éve törvénytelen áfa-visszaigényléseket hajtott végre.

 

Kaliňákon és Počiateken kívül olyan személyek láthatók még a fotókon, mint Marek Tuček, aki Kaliňák szomszédja. Ő vette át a belügyminiszter bizniszét, amikor az politikai funkcióba került.

 

A Denník N szerint ott van még Ivan Lúčan, aki annak a Matej Lúčannak a rokona, aki a 60-as évektől magasrangú kommunista funkcionárius volt, és aki a ’68-as megszállást követően a föderatív kormány miniszterelnök-helyettese lett. Ivan Lúčan állítólag szoros baráti kapcsolatban áll Kaliňákkal és Počiatekkel is.

 

A képeken szerepel még Peter Filip, aki Bašternák jogi képviselője volt, később ő vette át a vállalkozó céges érdekeltségeit.

 

Ján Počiatek és kísérője, az ifjú pár és a nászajándékba adott, 20 ezer euró értékű limitált szériás Fiat “Gucci” 500-as. Fotó: Denník N

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket