Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A vörös vonalról is szó volt Dunaszerdahelyen a Magyar Közösségi Összefogás fórumán – Képekkel

Kiderült, hogyan viszonyul az MKÖ az autonómia és a Beneš-dekrétumok kérdéséhez

Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Dunaszerdahelyen tartottak fórumot a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti választásokon induló jelöltjei. A rendezvényen a pártszövetség mindhárom politikai csoportosulása képviseltette magát. A hallgatóság tagjainak felvetésére szóba került az autonómia, a Beneš-dekrétumok kérdése is. A megjelenteket érezhetően az érdekelte, hol van az a határ, amely mögé az MKÖ  nem hátrál a szlovák pártokkal szemben. 

 

Az Összefogás dunaszerdahelyi fórumára egy kávézóban került sor. A mozgalom színeiben Mózes Szabolcs, Rácz Orsolya és Bokor Réka, az MKP részéről Nagy Dávid, a Magyar Fórum oldaláról pedig Gál Zsolt jelent meg.

 

A bemutatkozásokat követően a hallgatók tehették fel kérdéseiket. Nem kellett sokat várni, az első felszólaló rögtön az MKÖ SaS-szel közös, a választók egy részének körében elbizonytalanodást okozó sajtótájékoztatóját rótta fel Mózes Szabolcséknak.

 

Elhangzott, hogy amikor minden szavazat számít, hiba lemondani és visszavonulót fújni olyan kérdéseket illetően, mint az autonómia, vagy a Beneš-dekrétumok.

 

Mózes Szabolcs válaszában azzal érvelt, hogy

 

szerinte sem az autonómia, sem a Beneš-dekrétumok kérdése nem oldható meg a következő négy évben.

 

Mint mondta, inkább fókuszálnának a részfeladatokra (a magyar nyelv regionálissá tételére például), hogy aztán évek múlva

 

azzal forduljanak majd a koalíciós partnerek felé, hogy már nem nagy kérés az autonómia, hiszen részleteiben gyakorlatilag már megadták.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az autonómiát nem utasította el, csupán az egyik szlovák újságíró kérdésére reagálva elmondta, hogy az autonómia “explicite” nem része az MKÖ programjának.  Kiemelte ugyanakkor, hogy az önkormányzatiság egyes elemei valójában szerepelnek választási programjukban. 

 

Mózes Szabolcs, az Összefogás Mozgalom elnöke. Fotó: Körkép.sk/KL

 

A szlovák pártok partnerként tekintenek az MKÖ-re

 

Mózes elmondta azt is, hogy a Beneš-dekrétumok esetében nem kíván olyan ígéretet tenni, amelynek megvalósítására jelenleg nincs esély.

 

„Kaptam olyan visszajelzéseket is, hogy ez [a sajtótájékoztatón történtek] annak a bizonysága volt, hogy a szlovák ellenzéki pártok partnerként kezelik a Magyar Közösségi Összefogást, míg mondjuk másokat nem. Ezért ez valahol pozitív kitörési pont volt”

 

fogalmazott Mózes.

 

A Magyar Fórum alelnöke, Gál Zsolt ezzel kapcsolatban kijelentette:

 

„Azért mentünk oda, hogy a szlovák és a szlovákiai magyar közvélemény felé demonstráljuk, hogy a szlovák ellenzék egyik fontos pártja megteszi az első lépést afelé, hogy a Most-Híd helyett az MKÖ pártszövetsége felé fordul”

 

mondta.

 

Gál Zsolt, a Magyar Fórum alelnöke, kezében az MKÖ programjával. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Nem mindenki elégedett a közös magyar lista összetételével

 

A fórumon keményebb kritikák is elhangzottak. Volt, aki kifogásolta az MKÖ listájának összetételét. Konkrétan az MKP vezető politikusainak szereplését, mondván, egyesekkel szemben alkalmassági kérdések merültek fel.

 

„A lista befutó helyein három olyan személy is van, akik a magyarság leszakadásáért teljes mértékben felelősek”

 

fogalmazott a hozzászóló.

 

Mózes erre azzal válaszolt, hogy mindenkinek lehetősége van kiválasztani a maga számára elfogadható jelölteket, mivel a választók négy jelöltet karikázhatnak a választási listán.

 

Bokor Réka, a Összefogás Mozgalom jelöltje a felvidéki magyar képviselettel kapcsolatos konstruktív kritika fontosságát emelte ki, különösen az MKP-val kapcsolatban. Kijelentette, ma mindenkinek tudatosítania kell, hogy a politika “nem egy rajtunk kívül álló dolog”, hanem hatással van a mindennapi életünkre.

 

“Hogy a helyzeten érdemben tudjunk javítani, muszáj, hogy a parlamentben legyen szavunk. A közösségnek egy emberként részt kell vennie a közügyekben és véleményt kell nyilvánítania”

 

Bokor Réka, az Összefogás Mozgalom képviselőjelöltje. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Samu István, az Új Egység Mozgalom vezetője azt hangsúlyozta, hogy akárhány százalékkal is jut be a parlamentbe az MKÖ, a kormányalakításnál a mérleg nyelve lehet, és ennek meg kell kérni az árát a potenciális koalíciós partnereknél. A jelöltek egyikeként arra is figyelmeztetett, hogy a magyarság érdekeit megfogalmazva olyan vörös vonalat kell húzni, amely mögé nem szabad hátrálni.

 

Samu István, az Új Egység Mozgalom vezetője. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Rácz Orsolya, az MKÖ képviselőjelöltje, biztonságpolitikai elemző a magyar pártszövetség dunaszerdahelyi fórumán, 2020. február 5-én. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Nagy Dávid (MKP) képviselőjelölt az MKÖ dunaszerdahelyi fórumán 2020. február 5-én. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Fazekass Ádám
2020. feb. 08. 10:06

Rácz Orsolya, az MKÖ képviselőjelöltje, biztonságpolitikai elemző a magyar pártszövetség dunaszerdahelyi fórumán, 2020. február 5-én. Fotó: Körkép.sk/KL A kép aláírása helyesen: Orsolya Ráczová az MKÖ képviselőjelöltje, biztonságpolitikai elemző a magyar pártszövetség dunaszerdahelyi fórumán, 2020. február 5-én. Fotó: Körkép.sk/KL Orsolya RáczOVÁ 28. helyen szerepel ez a hölgy a listán. A Körkép megtisztelhetné annyira, hogy a cikkben azon formában tüntesse fel a nevét, ahogy ő használja. Ha nem meri, vagy akarja magyarságát névhasználatában is megvallani akkor az újságírók tartsák ezt tiszteletben. Legalább ebben ne hazudjanak és vezessék félre a választókat. Ráczová is nagy élharcosa lenne a hőn áhított autonómiának. Együtt a többi díszmagyarral: 15 Adrianna Gergely Papp 25 Juraj Nagy 32 Flóra Ondová Reiter 33 Tomáš Bojtoš 34 František Sztruhár 35 Tichomír Szolárd 36 Daniel Miklóš 42 Ladislav Polák 55 Karol Bugár 59 Ladislav Štefán 61 Eva Kaczová 63 Juraj Lancz 64 Alexander Képes 74 Vojtech Molnár 75 Tomáš Molnár 76 Magdaléna Tárnok 82 Ladislav Kocsis 83 Zuzana Veszprémi 84 Ladislav Szunyog 85 Marcel Piekarski 87 Denisa Jánoška Sándor 90 Csaba Žitňár 93 Kristián Kerekeš 94 Eszter Janitsová 95 Oto Báthory 96 Július Kiss 103 Tomáš Óváry 114 Ladislav Csefo 116 Beáta Bollová 119 Pavel Élesztős 122 Peter Ondrusek 123 Ján Markovics 124 Peter Furik 126 Andrea Jókai 127 Pavel Domonkos 131 Anikó Korčoková 134 Pavol Balázs 142 Ladislav Dubai

Fazekass Ádám
2020. feb. 08. 10:08

Rácz Orsolya, az MKÖ képviselőjelöltje, biztonságpolitikai elemző a magyar pártszövetség dunaszerdahelyi fórumán, 2020. február 5-én. Fotó: Körkép.sk/KL A kép aláírása tehát helyesen: Orsolya Ráczová az MKÖ képviselőjelöltje, biztonságpolitikai elemző a magyar pártszövetség dunaszerdahelyi fórumán, 2020. február 5-én. Fotó: Körkép.sk/KL

Jóba Mihály
2020. feb. 08. 16:39

Ez a szomorú valóság,nem igazán hiteles a képviselőjelöltek magyarság melletti elkötezelettsége.ha már a nevüket nem vállalják magyarul.Ebből csak az jön le a szavazó felé.hogy csak bejussunk és ne merjünk a jogaink mellett kiállni,vagyis MERJÜNK KICSIK LENNI.Ebből a kínálatból Baromi nehéz 4-et is karikázni,nem beszélve a levitézlett,hitelüket vesztett lista vezetokrol.

Gömöri Norbert
2020. feb. 08. 22:27

Amíg csak a szlovák és a msgyar maffiózók értenek szót és fognak össze és nem a tisztességes magyarok és a tisztességes szlovákok addig csak a helybenjárás és a gyanakvás fogja mérgezni a társadalmat.

Mácsodi Gertúd
2020. feb. 09. 16:07

"Samu István, az Új Egység Mozgalom vezetője azt hangsúlyozta, hogy akárhány százalékkal is jut be a parlamentbe az MKÖ, a kormányalakításnál a mérleg nyelve lehet, és ennek meg kell kérni az árát a potenciális koalíciós partnereknél."..Na, Samuka :D ezt csinálta meg a HÍD. Bejutottak a parlamentbe, bekerültek a kormányba és megkérték az árát. Ti meg ugattok.

Zempléni Péter
2020. feb. 12. 07:22

Mózes Szabolcs válaszában azzal érvelt, hogy szerinte sem az autonómia, sem a Beneš-dekrétumok kérdése nem oldható meg a következő négy évben. Köszönjük a megnyugtató kijelentést. Ezt vártuk. Ezt biztosan sikerülni fog betartani.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket