Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Az ellenzéki OĽANO szombat délután elindította az online szavazást Igor Matovič 11 pontjáról. Ezek azok a prioritások, amelyek teljesülése nélkül az OĽANO nem lenne hajlandó részt venni a mostani ellenzéki pártokból esetlegesen összeálló új kormányban.

 

Matovič eredetileg 19 kérdéssel többet akart a közvélemény-kutatáshoz hozzáadni, de – mint mondta – kompromisszumot kötött ellenzéki partnereivel.

 

A 11 kérdéssel kapcsolatban a választók a rozhodni.to weboldalon szavazhatnak. Matovič szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy értesülései szerint ismeretlenek fel akarják törni az oldat, ezért biztonsági megelőző intézkedéseket foganatosítottak.

 hirdetes_300x300  

 

Vasárnap reggelig több mit 23 ezer ember szavazott az OĽANO kérdéseiről. A politikusok felelősségvállalásával kapcsolatban elsöprő az igenek aránya, de egyébként egyelőre egyik kérés esetében sem kisebb az igenek aránya 75 százaléknál.

 

Újabb felmérés: Matovič akár a választásokat is megnyerheti

 

A potenciális partnerek nem örülnek

 

A többi ellenzéki párt nem igazán üdvözölte Matovič kezdeményezését. Bár az OĽANO felajánlotta nekik, hogy saját prioritásokat adhatnak hozzá a kérdőívhez, lehetséges koalíciós partnerei nem éltek a lehetőséggel. Miroslav Beblavý (PS-SPOLU) azt üzente neki, hogy „késsel a torkukon” nem lesz semmilyen koalíciós együttműködés.

 

A KDH hasonló hangnemben nyilatkozott:

 

„Ezzel akarjuk kiforgatni a politikai rendszert Szlovákiában? Populizmussal, rendszerellenességgel, szélsőséges nézetekkel?

 

mondta Alojz Hlina.

 

Richard Sulík az SaS elnöke „kedves aktivitásnak” nevezte Matovič húzását, de úgy véli, hogy nem helyes kardinális feltételeket szabni a kormányalakításról.

 

A nyilvános szavazáson az OĽANO a következő témákban kérdezi meg a választókat:

 

  1. Politikusok anyagi felelősségvállalásának bevezetése,
  2. A korrupt fél leleplezésének megjutalmazása (az adott korrupciós ügyben szereplő összeg felének nagyságában),
  3. Az orvoshoz való feliratkozás ingyenessé tétele,
  4. Műtéti beavatkozás kötelező bebiztosítása daganatos megbetegedések esetén az első klinikai igazolástól számítva 14 napon belül,
  5. 200 eurós kismama járadék a terhesség negyedik hónapjától,
  6. ingyenes utazás a diákoknak és nyugdíjasoknak, valamint rokkantnyugdíjasoknak autóbuszokon is,
  7. kötelező óvoda 3-éves kortól a veszélyeztetett vagy nehéz családi hátterű gyermekek számára,
  8. a számlák időrendben való kötelező kifizetése (itt arról van szó, hogy a vállalat, amely nem tud vagy nem akar fizetni, a beérkező számlák időrendi sorrendje alapján fizesse meg a tartozásait, ne aszerint, hogy melyik ismerősét akarja esetleg előnyben részesíteni. Tipikus példákat találhatunk a szlovákiai nagyprojekteknél, mint amilyen a mohi atomerőmű.)
  9. A vállalkozókra vonatkozó törvények esetleges módosításai mindig csak január 1-jével kerülhetnek hatályba,
  10. A választásokon részt vevő polgárok 10 százalékos kedvezményt kapjanak az államtól minden állami illetékre,
  11. Elektronikus szavazás bevezetése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.