Belföld

A szlovák pártok többsége szerint a NATO-nak nincs alternatívája. Az SNS máshogy látja

Érdekes, hogy a Smernek és az ĽSNS-nek sincs értékelhető külpolitikai programja

Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Annak ellenére, hogy a szlovákiai pártok többsége a proatlanti értékek mentén kötelezi el magát, legtöbbjük pozitívan áll hozzá, vagy kifejezetten támogatja az önálló európai közös hadsereg létrehozását – derül ki egy friss felmérésből, amelyet az euractiv.sk közölt.

 

Hirdetés(x)

A felmérés eredményei között az Smert és az ĽSNS-t hiába keressük – programjukból hiányzik a külpolitikai rész és nem válaszoltak az euractiv pótlólagos kérdéseire sem.

 

Az SaS, a gyakran rendszerellenesnek tartott Sme rodina, a Za ľudí, az OĽANO, a PS-SPOLU és a KDH is nagyobb átláthatóságot sürget a védelmi kiadások terén, illetve egyértelmű állásfoglalást vár el az ország stratégiai és védelmi irányultságát illetően.

 

Az SNS vezette védelmi tárca az elmőúlt négy évben több katonai közbeszerzést is nem átlátható, titkosított módon bonyolított le, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. És az SNS nyomására nem került a parlament elé elfogadására Szlovákia stratégiai és védelmi alapdokumentuma, mert a szlovák nemzetiek számára elfogadhatatlan volt, hogy Oroszország fenyegetésként szerepeljen a dokumentumban. A politikai összeférhetetlenséget úgy oldották fel, hogy a kormány azért elfogadta a dokumentum szövegét, ami négy év alatt azonban nem került a parlament elé.

 

 

Hirdetés(x)

A pártok többsége egyértelműen a NATO-beli tagság mellett teszi le a voksát, azt hangsúlyozva, hogy az atlanti szövetségnek nincs alternatívája. Még az SNS is elismerte, hogy Szlovákia a NATO-tagsággal „Európa modern országai közé került”.

 

A közös pontok ellenére azonban a pártok elég különbözően vélekednek az esetleges orosz fenyegetésről. Arra a kérdésre, hogy Oroszország biztonsági fenyegetést jelent-e Szlovákiva számára, az SaS „inkább igennel”, a Za ľudí, az OĽANO és a KDH egyértelmű igennel válaszolt. A Sme rodina  „inkább nem” tartja fenyegetésnek az oroszokat, az SNS „egyértelműen nemet” válaszolt, a PS-SPOLU „inkább igennel” felelt, a Smer esetében pedig nincs válasz.

 

Bár az OĽANO, az SaS és az SNS programja is hasonlóságot mutat a legközelebbi beruházások prioritásait illetően, ennek ellenére csak az első két párt igazítja terveit a NATO ajánlásaihoz (a szövetségen belül javaslatokat fogalmaznak az egyes fegyvernemek összehangolása érdekében – Szlovákia esetében például a gépesített hadosztály megerősítését várnák el, de nem mindegy, milyen típusú és minőségű eszközöket vásárol a kormány).

 

 

Érdekes módon az SNS szorgalmazza leginkább az önálló európai hadsereg létrehozását, ráadásul olyat, amely a NATO struktúráin kívül működik (helyettesíti a NATO szövetségét. Ennek oka nyilván az amerikai katonai jelenlét visszaszorítása, ami viszont több okból is érdekes.

 

Az SNS amerikai F-16-os vadászgépek vásárlása mellett döntött, annak ellenére, hogy még az ellenzék is inkább elégedett lett volna a svéd Gripenekkel. Ezzel a vásárlással azonban Szlovákia az amerikai technológiától vált függővé, és bár nem lehetetlen összehangolni más országok rendszereivel az F-16-osokat, a döntés mégis sokat elárul az SNS következetességéről.

 

A másik érdekesség, hogy ezzel a nézetével az SNS közös hangot talált Emmanuel Macron elképzelésével, aki egyéb Amerikától független európai hadsereg létrehozása mellett érvel.

 

Az SNS azonban ezzel a véleményével egyedül van, A pártok többsége megelégszik az európai haderő megerősítésével, közös koordinációval, de a NATO struktúráin belül. Az SaS még nem foglalt állást a kérdésben. Ez azért is érdekes, mert a NATO kizárólagossága ma már nem egyértelmű, mivel az USA saját céljai érdekében nem egyszer cselekedett európai partnerei akarata ellenére (és ez nem csak a Trump-adminisztrációidején volt így). Másrészt, a közös európai hadsereg közös német-francia fegyverkezést és technológia megosztást jelentene, ami csökkentené a német túlsúlyt a 27 tagúra csökkent EU-ban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket