Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Annak ellenére, hogy a szlovákiai pártok többsége a proatlanti értékek mentén kötelezi el magát, legtöbbjük pozitívan áll hozzá, vagy kifejezetten támogatja az önálló európai közös hadsereg létrehozását – derül ki egy friss felmérésből, amelyet az euractiv.sk közölt.

 

A felmérés eredményei között az Smert és az ĽSNS-t hiába keressük – programjukból hiányzik a külpolitikai rész és nem válaszoltak az euractiv pótlólagos kérdéseire sem.

 

Az SaS, a gyakran rendszerellenesnek tartott Sme rodina, a Za ľudí, az OĽANO, a PS-SPOLU és a KDH is nagyobb átláthatóságot sürget a védelmi kiadások terén, illetve egyértelmű állásfoglalást vár el az ország stratégiai és védelmi irányultságát illetően.

 hirdetes_300x300  

 

Az SNS vezette védelmi tárca az elmőúlt négy évben több katonai közbeszerzést is nem átlátható, titkosított módon bonyolított le, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. És az SNS nyomására nem került a parlament elé elfogadására Szlovákia stratégiai és védelmi alapdokumentuma, mert a szlovák nemzetiek számára elfogadhatatlan volt, hogy Oroszország fenyegetésként szerepeljen a dokumentumban. A politikai összeférhetetlenséget úgy oldották fel, hogy a kormány azért elfogadta a dokumentum szövegét, ami négy év alatt azonban nem került a parlament elé.

 

 

A pártok többsége egyértelműen a NATO-beli tagság mellett teszi le a voksát, azt hangsúlyozva, hogy az atlanti szövetségnek nincs alternatívája. Még az SNS is elismerte, hogy Szlovákia a NATO-tagsággal „Európa modern országai közé került”.

 

A közös pontok ellenére azonban a pártok elég különbözően vélekednek az esetleges orosz fenyegetésről. Arra a kérdésre, hogy Oroszország biztonsági fenyegetést jelent-e Szlovákiva számára, az SaS „inkább igennel”, a Za ľudí, az OĽANO és a KDH egyértelmű igennel válaszolt. A Sme rodina  „inkább nem” tartja fenyegetésnek az oroszokat, az SNS „egyértelműen nemet” válaszolt, a PS-SPOLU „inkább igennel” felelt, a Smer esetében pedig nincs válasz.

 

Bár az OĽANO, az SaS és az SNS programja is hasonlóságot mutat a legközelebbi beruházások prioritásait illetően, ennek ellenére csak az első két párt igazítja terveit a NATO ajánlásaihoz (a szövetségen belül javaslatokat fogalmaznak az egyes fegyvernemek összehangolása érdekében – Szlovákia esetében például a gépesített hadosztály megerősítését várnák el, de nem mindegy, milyen típusú és minőségű eszközöket vásárol a kormány).

 

 

Érdekes módon az SNS szorgalmazza leginkább az önálló európai hadsereg létrehozását, ráadásul olyat, amely a NATO struktúráin kívül működik (helyettesíti a NATO szövetségét. Ennek oka nyilván az amerikai katonai jelenlét visszaszorítása, ami viszont több okból is érdekes.

 

Az SNS amerikai F-16-os vadászgépek vásárlása mellett döntött, annak ellenére, hogy még az ellenzék is inkább elégedett lett volna a svéd Gripenekkel. Ezzel a vásárlással azonban Szlovákia az amerikai technológiától vált függővé, és bár nem lehetetlen összehangolni más országok rendszereivel az F-16-osokat, a döntés mégis sokat elárul az SNS következetességéről.

 

A másik érdekesség, hogy ezzel a nézetével az SNS közös hangot talált Emmanuel Macron elképzelésével, aki egyéb Amerikától független európai hadsereg létrehozása mellett érvel.

 

Az SNS azonban ezzel a véleményével egyedül van, A pártok többsége megelégszik az európai haderő megerősítésével, közös koordinációval, de a NATO struktúráin belül. Az SaS még nem foglalt állást a kérdésben. Ez azért is érdekes, mert a NATO kizárólagossága ma már nem egyértelmű, mivel az USA saját céljai érdekében nem egyszer cselekedett európai partnerei akarata ellenére (és ez nem csak a Trump-adminisztrációidején volt így). Másrészt, a közös európai hadsereg közös német-francia fegyverkezést és technológia megosztást jelentene, ami csökkentené a német túlsúlyt a 27 tagúra csökkent EU-ban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!