Nyitókép forrása: facebook.com/Denník N/reprofotó

 

A KDH elnöke szerint a magyarok szereplése „fontos stabilizációs tényező” a szlovák politikai rendszer fenntartásában, az SaS elnöke pedig sajnálná, ha a történelemben először nem lenne képviselete a magyaroknak a szlovák parlamentben. Többek között erről is szó esett a a DenníkN fórumán, ahol Richard Sulík (SaS), Alojz Hlina (KDH) és Bugár Béla (Most-Híd) pártelnökök cseréltek eszmét. A többnyire kedélyes beszélgetés során több alkalommal oda-odapirítottak a vegyespárt elnökének, a Most-Híd kormánybeli szereplése és Bugár árulása visszatérő téma volt. 

 

Richard Sulík egyetlen pozitívumot tudott mondani, amit a Most-Hídnak tulajdonított az elmúlt négy évből. Ez szerinte Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterként elért eredménye.

 

„De a kettős gyilkosság nagyságrendekkel változtatta meg a politikát és a légkört, és attól a pillanattól kezdve nem látok semmilyen olyan hozadékot, és nagyon kellemetlen szájízt hagyott maga után az a bizonyos harmadik mondat is”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Sulík.

 

Bugár a célkeresztben

 

A műsorban egyébként szokatlanul kiegyensúlyozottan viselkedő és jó megállapításokat tevő Hlina már egyértelműbb volt. Kijelentette, hogy szerinte nem volt semmilyen hozadéka a Most-Híd lepaktálásának a Smerrel. Meg is tapsolták érte.

 

„Én nem látok benne semmilyen pozitívumot. Béla, segítettél megmodellezni Robert Fico szobrát, mely azt hirdeti, hogy nem esett szét a kormánya, hogy ő a stabil kormányzás ikonikus alakja. Szóval segítettél kialakítani róla ezt a képet. Pedig meg kellett volna buktatnod, seggbe kellett volna rúgnod, és teljesen máshol lehetnénk”

 

– fogalmazott. Amikor a műsorvezető faggatni kezdte Hlinát, hogy tényleg semmit nem talál, ami jó lenne, Sulík közbe szólt, és kijelentette, hogy Hlina jól beszél, mert a kettős gyilkosság fordulópontot jelentett, ennek ellenére csak lecseréltek néhány bábut újakra.

 

Bugár „eredményei”

 

Bugár azzal védekezett, hogy eltörölték a mečiari amnesztiákat (valóban így történt, a vele kapcsolatos nyomozás és felelősségre vonás azonban azóta is egy helyben áll és nem történt előrelépés). Aztán ingerülten visszatámadott Sulíkra azzal, hogy 2012-ben Sulík buktatta meg a Radičová-kormányt, aminek okán a Smer négy évig egyedül kormányozhatott.

 

Legújabb narratíváját követve azt állította, hogy ha nem a Most-Híddal, akkor a Smer az ĽSNS-szel lépett volna koalícióra. Azt is mondta, hogy azért maradt a kormányban, mert Milan Lučanský személyében új országos rendőrfőkapitányt választott a parlament.

 

A Most-Híd legitimálta a disznóságokat

 

Nem kellett sokat várni a cáfolatokra. Richard Sulík hangsúlyozta, hogy Lučanskýnak és a kormánynak esélye sem volt „kevesebbet tennie a Kuciak-gyilkosság nyomozása kapcsán, mint amit tett”, mert az egész ügyben és a vele kapcsolatos nyomozásokban is helyett kapott az Europol is, és hatalmas volt a nemzetközi nyomás.

 

„Te azt magyarázod, itt volt ilyen vagy olyan mondat, és így tovább. Én értem, amit mondasz, de mikor meggyilkolnak egy újságírót, ráadásul kettős gyilkosság történik, aztán kiderül, hogy a maffia közelebb állt a kormányfőhöz, mint valaha, ráadásul egy sor másik disznóság is a felszínre került, ti legitimáltátok az egészet. Hát menj a pokolba a harmadik mondatoddal!

 

Hlina sem hagyta szó nélkül. Azzal élcelődött, hogy bizonyára megérte kormányon maradni a kicserélt magyar helységnévtáblák érdekében. Némi szlovák populizmussal kijelentette, hogy Bugárék azért nem nyitották meg az „árvai utat”, nehogy a „déli választóikat” elveszítsék.

 

„Béla, nem teljesítetted a történelmi feladatodat. Már két éve magunk mögött tudhatnánk ezt, továbbléphettünk volna”

 

mondta Hlina.

 

Mi ehhez azért még hozzátennénk, hogy Lučanskýt a Smer tette először rendőrfőkapitánnyá (Tibor Gašpar utódjaként), és a smeres kormánykoalíció erősítette meg újra a pozícióba. Az, hogy a parlament nem hívhatja vissza őt még öt évig, önmagában nem jelent garanciát arra, hogy nem veszivédelmébe a Smerhez közel álló személyeket, ahogy elődje tette. Ráadásul a belügyminiszteri pozícióban Denisa Saková, Robert Kaliňák jobb keze ülhetett 2018-ban, a főügyészi székben maradt Jaromír Čižnár, Fico egykori osztálytársa.

 

Richard Sulík később azt is elmondta, hogy az ĽSNS-szel aligha lépett volna koalícióra a Smer 2016-ban, mert még nagyobb nemzetközi nyomás alá került volna, mint 2006-ban, mikor a Slota-féle SNS-szel és Mečiarral paktált le.

 

Még a KDH is „szurkol” a magyaroknak

 

A műsorvezető kérdésére mind Hlina, mind Sulík megerősítette, hogy szükségesnek tartják a magyarok részvételét a parlamentben.

 

„A rendszer stabilitásához szükség van a korrekt megállapodásokra, a magyar jelenség erős, fontos és szükséges a küszöbön álló változás stabilizálásához”

 

Hlina elmondta, nem mindig sikerül, de azért igyekszik empátiával viseltetni a magyarok iránt. Állítja, ő érzi a lappangó konfliktust a déli régiókban, amely nőni fog. És hogy a rendszer stabil legyen, ahhoz „jól jön”, ha a magyarok úgy érzik, be vannak kapcsolva a döntési mechanizmusba.

 

„Én szurkolok, hogy bejussanak a parlamentbe de akár a kormányba is, legalább felelősséget kapnak. Számomra a részvételük nem probléma”

 

Sulík szerint „nagy kár lenne, ha a történelem során a magyarok először nem rendelkeznének képviselettel a parlamentben, a magyarok mindig a jó oldalon álltak, 2016 kivételével. Együtt tudnánk élni [a magyar képviselet] hiányával, de kár lenne” – fogalmazott.

 

Esély a változtatásra

 

A beszélgetés aztán újra a Most-Híd kormánybeli szereplésére terelődött. Hlina azt hangsúlyozta, hogy ha valaki a saját programját bárkivel hajlandó elérni, akkor „hamarosan azt fogjuk látni, az ĽSNS-szel is kormányra lehet lépni”.

 

„Béla, esélyed volt kilépni belőle. Az a világ, amit a Smer létrehozott, szégyentelenül lopott, az a világ elkezdte magát védeni azzal, hogy gyilkolt. Vajon hol van a határ, amikor azt mondod, hogy ehhez már nem adod neved?”

 

fogalmazott Hlina.

 

A beszélgetés végén a Sulík fejtette ki a választások utáni kormányalakítás tétjének fontosságát:

 

„Hosszú évtizedek után végre van lehetőségünk van az örök vadászmezőkre küldeni ezt a rabló bandát, és ez nem bukhat el azon, hogy akkor ki hogyan szavazott, mint mondott és így tovább. Matovič kiváló politikai marketinges, képes megszólítani a választókat, és ha megkapja, az elsők között leszek, aki támogatni fogja [a kormányalakításban]”.

 

mondta.

 

A másfél órás beszélgetést alább tekinthető meg:

 

Prvá finálová debata Denníka N

Predvolebná kampaň finišuje. Opozícia by podľa posledných prieskumov nielen prečíslila súčasné vládne strany, ale dve z nich, Most-Híd aj SNS, by vypadli z parlamentu.Čo za sebou zanechá súčasná vláda a čo by s tým urobila opozícia, ak by sa naozaj dostala k moci?Do prvej finálovej debaty Denníka N prijali pozvanie:• Richard Sulík (SaS)• Alojz Hlina (KDH) • Béla Bugár (Most-Híd)Moderuje reportér Denníka N Dušan Mikušovič.

Gepostet von Denník N am Mittwoch, 19. Februar 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.