Nyitókép forrása: youtube.com/reprofotó

 

Egy nappal azután, hogy Robert Fico gyakorlatilag a Most-Híd parlamentből való kiesését kívánta Bugár Bélának, a vegyespárt elnöke bejelentette, hogy

 

„Ha elismerjük, hogy a kisebbségeknek legyen képviseletük a parlamentben, akkor erre a legnagyobb esélye a Most-Hídnak van. (…) És ezzel kapcsolatban el kell mondanom, hogy kötelezettséget vállalok, amiről Menyhárt Józsefet, az MKP elnökét írásban is tájékoztatni fogom. Ez a kötelezettség abból következik, hogy nem sikerült közös magyar képviseletet kialakítanunk. (…)”

 

mondta hosszú felvezetőjében Bugár Béla, majd kijelentette, hogy a választások után az első ember, akit felhív telefonon, az Menyhárt József lesz.

 

 hirdetes_300x300  

„Fel fogom ajánlani neki, hogy tárgyaljunk arról, kivel lépjünk kormánykoalícióra, és kivel nem. Természetesen abban az esetben, ha a Most-Híd ott lesz a parlamentben”

 

Bugár állítja, hogy felajánlaná az MKP-nak a hatalom megosztását is, úgy, hogy a Most-Hídon keresztül részt vállalhatnak a „hatalomgyakorlásban”. Ez a gyakorlatban a vegyespárt elnöke szerint azt jelentené, hogy az MKP javasolhatna bizonyos kormánypozíciókba személyeket a Most-Hídon keresztül.

 

„A harmadik dolog, amiről írásban értesíteni fogom az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet, hogy harminc éve vagyok a politikában, ezért nem hagyhatom a magyar képviseletet káoszban. Ezért a választások után annak eredményétől függetlenül tárgyalóasztalhoz hívom az MKP-t, hogy egy közös platformot hozzunk létre a szlovákiai magyaroknak és kisebbségeknek”

 

fogalmazott Bugár. Hozzátette, hogy addig a legfontosabb, hogy a kampány hátralévő részében mindent megtegyenek (a Most és az MKP) azért, hogy a Most-Híd bejusson a parlamentbe.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy jelenleg a Most-Híd teljes elszigeteltségbe került. Korábban Bugár arrogánsan kizárta az OĽANO-val való együttműködést, majd ezt az OĽANO is viszonozta. Tegnap pedig a Smer elnöke jelentette be, hogy már számukra is az áruló kategóriájába tartozik Bugár Béla. Így a Most-Híd már egyetlen potenciális koalíciós formációba sem fér bele.

 

Bugár nyilatkozatának célja a zavarkeltés lehet. Hangsúlyoznánk, hogy miközben Menyhárt Józsefet és az MKP-t akarja megszólítani, egy szóval sem említette az MKÖ-t, vagy az Összefogást. Ahogy korábbi cikkeinkben írtuk, a Most-Híd jelöltjei számos alkalommal jelentették ki, hogy Menyhárt József és Őry Péter (mindkettő MKP) „rendkívül sokat dolgoztak”, hogy ősszel létrejöjjön a Most-Híd számára rendkívül előnyös pártpaktu,. Akkor a tagság tiltakozása miatt az MKP Országos Tanácsa nem adta áldását erre.

 

Azt is érdemes elmondani, hogy Menyhárt a tárgyalások idején nem zárta ki egyértelműen a Smerrel való együttműködést. Nemrég pedig az Azonnali.hu-nak adott interjújában hibának, de racionális döntésnek nevezte, hogy a Most-Híd koalícióra lépett a Smerrel 2016-ban, majd megmentette a kormányt a Kuciak-gyilkosság után.

 

Érdemes figyelni, mit lép az MKP.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.