Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Újabb politikai szereplőként Őry Péter, az MKÖ választási listájának harmadik helyezettje szerepelt a TA 3 hírtelevízió csütörtök esti vitaműsorában.  Partnere az SaS listáján szintén harmadikként induló Branislav Gröhling volt.

 

Őry az országos politizálással kapcsolatos elvárások szempontjából hibátlan teljesítményt nyújtott, ugyanakkor nem használta ki teljesen komfort helyzetét. Két ellenzéki jelölt lévén a műsorban, az MKP politikusának elődeivel ellentétben nem kellett támadásokra reagálnia. Az így megspórolt időt és energiát fordíthatta volna konkrétabb üzenetek megfogalmazására is összmagyar témákban. Őry azonban inkább a biztosra ment, és maradt szakterületénél, az önkormányzatoknál.

 

A műsor elején kifejtette, nem bánja, hogy anno visszalépett Menyhárt József javára az MKP elnöki tisztségéért való szavazáson, bár a Komáromi járás őt javasolta országos elnöknek.

 hirdetes_810x300  

 

„Így több időm marad a községre, melyet vezetek, és tudok más tevékenységet is folytatni“

 

– magyarázta.

 

Őry Péter vagy Menyhárt József nyújtott meggyőzőbb teljesítményt a TA3-ban?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A Mosttal való, sikertelenül zárult megegyezés margójára ígéretet tett arra, hogy március elseje után blogban írja majd meg az egész tárgyalássorozatot, mely „érdekes olvasmány lesz.“

 

A parlamentben zajló rendkívüli üléssel kapcsolatban az MKP OT elnöke elmondta, hogy a 13. nyugdíj, illetve a családi pótlék bevezetését az MKP is támogatja, ugyanakkor egy héttel a választások előtt előállni ilyen javaslatokkal szerinte kampánycirkusz.

 

„Be kellene ezt fejezni, és február 29-én olyan döntésre lesz szükség, mely az egész társadalom számára segítséget jelent.”

 

A kérdésre, hogy ha bejutnak a parlamentbe, az MKÖ frakciójának tagjaként megszüntetné-e ezeket a szociális intézkedéseket, Őry úgy válaszolt, hogy

 

„Sok dolog megszüntethető, sok dolog nem. Azt gondolom, hogy valós hatástanulmányok alapján kellene megvizsgálni a kérdést, tekintettel a jövő évi költségvetés sarokszámaira“.

 

Hozzátette, hogy nem megszüntetni, hanem meg kellene találni a forrásokat azokon a helyeken is, ahol a mostani javaslatok miatt kevesebb forrás jut.

 

 

A házszabály esetleges megváltoztatására vonatkozó kérdése, hogy ne lehessen a kampány során látott formában blokkolni a parlament ülését, Őry azt mondta, hogy a morális elvárásoknak kellene visszatérniük a politikába.

 

„Ha ez adott, ha az íratlan szabályok be vannak tartva, eleve megoldást jelenthet ezekre a helyzetekre.“

 

Az ellenzék választások utáni együttműködésével kapcsolatban Őry úgy fogalmazott, hogy a március 1. utáni tárgyalások remélhetőleg meghozzák majd azt az eredményt, hogy az elkövetkező négy év teljesen más lehet, mint eddig volt.

 

„Mi ezért küzdünk. Két évvel ezelőtt épp mi ültettük le egy asztalhoz a telkes ellenzéket az MKP székházában. Az ellenzéki együttműködést az MKP kezdte el. Kár, hogy nem folytatódott a tárgyalássorozat“ – emlékeztetett.

 

Választási programok

 

Az INESS szerint 10-ből 6 pontot érő MKÖ gazdaságpolitikai programjának konkrétumaira vonatkozó kérdésre azzal hárította el a választ, hogy ő az önkormányzati részt írta. Majd hangsúlyozta, hogy annak különlegessége, hogy az ország déli és keleti régióinak fejlesztésével is foglalkozik, ahol a nemzetiségek jelenlétéből adódó speciális problémák vannak.

 

Ezt követően áttért a községek finanszírozásából adódó különbségekre, melyről az elmúlt időszakban bővebben is beszámolt.

 

Mint mondta, az egész rendszer rosszul van felállítva.

 

„Én magam a decentralizáció híve vagyok, melyhez azonban pénzügyi forrásokra is szükség van“.

 

Az MKP politikusa adócsökkentést is kilátásba helyezett, hogy az embereknél több pénz maradjon.

 

 

A déli területek fejlesztésével kapcsolatos konkrétumokról szólva azt mondta, hogy egész kelet rosszul áll és ott a magyarokkal együtt élő szlovákok is.

 

„Olyan intézkedésekre van szükség, melyek alapja a természetes régiók. Ez a társadalom demográfiai és szociális helyzetén is javíthat“ – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Szepesség, vagy Erdőhát lakosait senki nem kérdezte meg, hogy melyik kerülethez akarnak tartozni.

 

Klasszikus problémaként az úthálózatot említette, melynek szerinte sokkal jobbnak kellene lennie annak érdekében, hogy keletről ne Magyarországon keresztül lehessen csak Pozsonyba jutni.

 

A magyarok 110 ezres fogyásának megállítására szerinte a családpolitikai fejlesztések szükségesek.

 

„Sok olyan személy is van köztünk, akik itt vannak, de már nem vállalják nemzetiségüket. Jövőre népszámlálás lesz, erre is gondolni kell“- fejtette ki, hangsúlyozva, hogy országos programokra van szükség a negatív trendek megállítására.

 

 

A nyelvhasználattal kapcsolatban Őry úgy látja, hogy a több nyelv ismerete nem hátrány, hanem előny, amit  a többségi lakossággal is meg kellene értetni.

 

Bejutásuk esetén az elsőszámú prioritás Őry Péter számára az önkormányzatok finanszírozásának megváltoztatása lenne, hogy azok „normális pénzügyi keretek között működhessenek.“

 

A műsor végé arra kérte a magyarokat, hogy menjenek el választani, a szlovákok ugyanis ott lesznek, akiknek azonban szükségük lesz etikus koalíciós partnerekre is.

 

A műsor itt megtekinthető:

 


További párosítások a TA 3-on:

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

 

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Őry Péter TA 3

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.