Nyitókép: Meetologues

 

Pozsonyt tavaly 1,4 millió turista látogatta meg, akik több mint 2 850 000 éjszakát töltöttek el a fővárosban. A 2018-as évvel összehasonlítva a látogatók száma 8,20%-kal növekedett, míg a fővárosban töltött éjszakák száma 5,91%-kal. Pozsony iránt leginkább a külföldi turisták érdeklődnek – derült ki a Bratislava Tourist Board (BTB) turisztikai szervezet jelentéséből.

 

A BTB-nek a hivatalos statisztikák mellett az Airbnb alkalmazástól is sikerült adatokra szert tennie. 2019-ben az Airbnb-n keresztül – ahol magánszemélyek kínálnak szállást – 167 300 turista látogatott el Pozsonyba, akik átlagosan 2,6 éjszakát töltöttek a fővárosban. Ez megközelítőleg 435 000 eltöltött éjszakának felel meg.

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb látogató a hazai, szlovákiai turisták közül került ki (12%), utánuk következnek a Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező turisták (11%), a Németországból (7%), Csehországból (7%), Franciaországból (5%) és az USA-ból érkező (5%) látogatók.

 

„A 2018-as évvel összehasonlítva, amikor az Airbnb-n keresztül 110 000 turista érkezett Pozsonyba, 2019-ben 52%-os növekedést jegyzett, ami egyrészt a megosztás gazdaságának népszerűségét mutatja, másrészt pedig azt, hogy Pozsony látogatottsága egyre inkább növekszik”

 

– mondta Michal Foltýn a BTB-től.

 

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere örül annak, hogy a fővárost egyre több turista látogatja. Véleménye szerint Pozsonynak megvan az esélye arra, hogy egyre látogatottabb, de mindeközben autentikus úti cél maradjon.

 

„A mi feladatunk az, hogy megfelelő gondoskodással és felelősséggel viseltessünk a főváros iránt, hogy Pozsony továbbra is meg tudja tartani a dinamikus fejlődéssel, innovatív környezettel és összeurópai sokféleséggel rendelkező európai főváros státuszát”

 

– jelentette ki Vallo.

 

Alžbeta Melicharová, a BTB elnökének állítása szerint Pozsonynak még nem kell olyan problémákkal foglalkoznia, mint Párágnak és Bécsnek, ugyanis még messze van a telített úti céltól.

 

„Az, amire még szükségünk van, hogy meghosszabbítsuk a fővárosban eltöltött éjszakák számát. Amennyiben sikerülne, az pozitív hatással lenne a szálláshelyek és vendéglátó-ipari helyek bevételének növekedésére, de a kulturális intézmények és boltok bevétele is megnövekedne”

 

– közölte.

 

2019-ben a szálláshelyeken a bevételek 23%-kal növekedtek, a szállásadóból pedig a város 4 738 616 euróra tett szert.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.