Nyitókép: SITA

 

Az emberek többsége számára a választás azzal befejeződik, hogy a szavazatát rejtő borítékot beledobja a választási urnába. Ezután már csak akkor foglalkoznak a választással, amikor közzéteszik az első eredményeket.

 

De mi történik a választóhelyiségben a szavazás befejeztével?

 

 hirdetes_810x300  

A szavazatszámlálás a választóbizottságok feladata, amelyekből csaknem hatezer van. Nekik a választóhelyiségek bezárása után jó néhány lépést be kell tartaniuk.

 

  1. Előkészület a szavazatszámlálásra

 

A bizottság első feladata az, hogy összepakolja a fel nem használt, illetve kimaradt szavazólapokat, amelyeket egy nagy zsákban helyeznek el.

 

A választási bizottság jegyzőkönyvvezetője összeszámolja azoknak a borítékoknak a számát, amelyeket nem adtak ki, lejegyzi, majd belehelyezi őket egy erre a célra kijelölt dobozba.

 

Az összes kimaradt anyagot egy futár viszi el, hogy senki se tudjon velük manipulálni.

 

  1. A választáson részt vevő szavazók összeszámolása

 

Ezután megkezdődik azoknak a választóknak az összeszámolása, akik részt vettek a szavazáson. A választóhelyiséget először lezárják, és addig senki sem távozhat, amíg nem végzik el a szavazatok összeszámolását.

 

Először kiszórják a választási urna tartalmát, amelybe a választók a borítékokat helyezték.

 

A bizottság először a borítékokat számolja össze, és ennek alapján megállapítja a választók számát is. Ezt a számot egyúttal összehasonlítják azoknak a választóknak a számával, akiket a nap folyamán a bizottság bejegyzett, s akiknek szavazólapokat adtak.

 

Amennyiben a számok nem egyeznek és a borítékok száma kevesebb, mint a szavazóké, akkor a le nem adott szavazatok számát jegyzik be. Előfordulhat, hogy az emberek tévednek, és a szavazólapot tartalmazó borítékot véletlenül beledobják a szemétbe.

 

Olyan helyzet nem fordulhat elő, hogy a borítékokból legyen több, ugyanis az összes borítékon rajta kell lennie a település piros pecsétjének.

 

  1. A borítékok kinyitása

 

A fent említett eljárások befejeztével kerül sor a borítékok felbontására. A szavazat akkor érvényes, ha a borítékban egy szavazólap szerepel.

 

Amennyiben a választó két vagy több szavazólapot, vagy egyáltalán nem helyez bele semmit a borítékba, a szavazata érvénytelen lesz.

 

A szavazólapokból a bizottság két kupacot csinál: az egyikbe teszi az érvényes, a másikba az érvénytelen szavazatokat. Ezután a kupacokat is megszámolják és leellenőrzik, hogy az összegük megegyezik-e a leadott szavazatokkal.

 

  1. A pártokra leadott szavazatok összeszámolása

 

Ezután már csak az érvényes szavazatokkal dolgoznak. A bizottság ismét kupacokat hoz létre az egyes politikai pártok, mozgalmak, ill. koalíciók alapján. Az eredményeket lejegyzik, majd összeszámolják őket.

 

Az egyes politikai pártokra, mozgalmakra és koalíciókra leadott érvényes szavazatok számának meg kell egyeznie a leadott érvényes szavazatok számával.

 

  1. Preferenciális szavazás

 

A bizottság tagjai ezután szétosztják egymás között az egyes politikai pártok kupacait, majd ismét végigellenőrzik azokat, de most már az egyes jelöltekre leadott karikák számát jegyzik.

 

A választó maximum négy jelöltre adhatja le a szavazatát. Amennyiben ötöt vagy ötnél több jelöltet karikáz be, a szavazata érvénytelennek minsősül, viszont a pártra leadott szavazata továbbra is érvényes marad.

 

  1. Jegyzőkönyv

 

A szavazatok összeszámolása után a választási bizottságnak jegyzőkönyvet kell kiállítania, amibe bejegyzi a pártok, mozgalmak és a koalíciók sikerességét.

 

Több választási bizottság is elektronikusan fogja kitölteni a jegyzőkönyvet, amivel az adatgyűjtés felgyorsításához kívánnak hozzájárulni. A többi bizottság kézzel fogja kitölteni a jegyzőkönyvet.

 

A kinyomtatott jegyzőkönyvet a bizottság összes tagja aláírja, majd a bizottság elnöke elviszi a járási választóbizottsághoz. Ott az eredményeket bejegyzik és megerősítik.

 

Ezután a járási választóbizottság felszámolja az adott választóbizottságot, akik befejezhetik a munkájukat. Addig azonban a tagoknak ott kell lenniük a választóhelyiségben és nem távozhatnak onnan.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.