Március 3-án, kedden ülésezett Rimaszombat városának képviselőtestülete. A tanácskozás legfőbb pontja a költségvetés megvitatása és jóváhagyása volt. A javaslatot a képviselők jóváhagyták. A polgármester viszont már a vitában jelezte, hogy a határozatot nem fogja aláírni.

 

Fő indokként a városi futballt jelölte meg. A képviselők az ülés előtt a futball működésére szánt összeget optimalizálták, egyeztették a futball vezetésével és a városi közszolgáltató vállalattal. Ennek ellenére Jozef Šimko kijelentette, hogy a jóváhagyott összeget kevésnek tartja, nem lesz elég a futball működtetésére. A jelen levő Városi Futball Klub igazgatója, Miroslav Bitala megerősítette szavait.

 

Šimko felszólalásában informálta a képviselőket arról is, hogy a diósgyőriek, akik beruházni akartak Rimaszombatban, tárgyaltak Losoncon is, de nem egyeztek meg. Most Kassán próbálkoznak a futball akadémia létrehozásával, de véleménye szerint ott sem fognak sikerrel járni.

 

 hirdetes_300x300  

Megegyezés mutatkozik viszont a csaknem félmillió euróért építendő tobogán befejezésében. Mindkét fél hangsúlyozta a kurinci Zöld víz üdülőövezet időbeni megnyitásának fontosságát az idei szezonban.

 

Az ülésen szó esett Rimaszombat fejlődésének neuralgikus pontjairól is. Azokról, ahol semmilyen haladás nem tapasztalható a polgármester és a képviselők közötti ellentétek miatt.

 

A volt internátus épülete

 

Ezek egyike a hosszú évek óta üresen álló internátus kihasználtságának kérdése. A polgármester lakásokat szeretne benne kialakítani, a képviselők zöme pedig szociális otthont. Šimko kérte az ellenzéki képviselőket, hogy minél hamarabb hívják össze a régen megígért rendkívüli képviselőtestületi ülést, hogy megoldást találjanak. Az épület állaga gyorsan romlik, egy részét hajléktalanok szállták meg.

 

Az ipari park létrehozásával kapcsolatban Šimko elmondta, hogy örül az országgyűlési mandátumának. Így lehetősége lesz meglátogatni a SARIO ügynökséget és egyéb kormányszerveket annak érdekében, hogy Rimaszombat is a beruházók látókörébe kerülhessen. Ehhez viszont ipari park kell. A járás fejlesztési akciótervéből kértek 800 ezer eurót, amit a kormány elutasított.

 

Véleménye szerint ezért az ellenzéki képviselők a felelősek. Ők ugyanis a már csaknem kiépült „Észak” ipari park befejezése helyett egy másik, új helyen levő park kiépítését részesítenék előnyben. Šimko szerint azért, mert az a terület egyik képviselőtársuk (Zvara képviselő) érdekeltségébe tartozik, aki meg akar tőle szabadulni. Sajnálja, mert megegyezés nélkül nem lesz ipari park, nem lesznek beruházók. Az ellenzéki képviselők viszont válaszukban megkérdőjelezték Šimkonak, mint országgyűlési képviselőnek a hatékonyságát a kormányszerveknél. Szerintük nem jó lóra tett, amikor Kotlebához állt. Folytatódni fog az elszigeteltsége és azzal együtt a város fejlesztésének a gyengítése is.

 

A megyeháza szép épülete

 

Nincs megegyezés továbbra sem a lakásépítkezés új helyének a kialakításáról Szabadka városrészben. A képviselők szerint ez nem lehetséges a területrendezési terv kibővítése nélkül, mely időt igényel. A polgármester viszont az előkészítését egyszerre végezné a területrendezési terv jóváhagyási folyamatával. Szerinte ez megoldható. Véleménye szerint haladni kell, mert nagy a lakossági igény a városban az építkezési telkek iránt, hiszen már így is sokan a szomszédos Rimajánosiban építkeznek.

 

Cziprusz Zoltán képviselő, kihasználva az alkalmat, felszólalásában megköszönte a választóknak az országgyűlési választáson kapott voksokat. Gratulált Jozef Šimkonak  mandátuma megszerzéséhez. Elmondta, hogy a járásban az MKÖ győzött, amire nagyon büszke, mint ahogy arra is, hogy ő személy szerint 9100 preferencia szavazatot kapott. Mindezt magyarul is elmondta.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.