Nyitókép forrása: Webnoviny.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) nem sok figyelmet kapott a választások óta eltelt időszakban. A sajtó többnyire arról kérdezte, hogy mi lesz a sorsa Robert Ficonak, ezzel is jelezve, hogy nem Pellegrini volt a Smer bukásának oka, sokkal inkább Fico. Ez a szavazatokon is meglátszott.

 

Robert Fico ugyanis önmagához képest elképesztőn meggyengülve került ki a választásokból, mi több, Peter Pellegrini majdnem ráduplázott Fico kapott karikáinak számára. A Smer elnöke azonban egyelőre elvonult a nyilvánosság elől. Utolsó nyilatkozatai egyikében kijelentette, hogy nem jósol nagy jövőt a készülő négyeskolaíciónak. De ez a választások estéjétől kezdve már nem több, mint ellenzéki retorika  – a Smernek sem ereje, sem koalíciós potenciálja nincs.

 

Ügyes próbálkozás, de hiába

 

 hirdetes_300x300  

Peter Pellegrini leköszönő kormányfő azért megpróbált éket verni az ellenzéki pártok közé. Nem véletlenül, egy alternatív valóságban akár egy OĽANO – Smer koalíció is kormányozhatta, a választások estéjén Pellegrini ezért nem zárkózott el Matovičtól.

 

Először Andrej Kiskát szólította fel, hogy vigyázzon kivel lép koalícióra, mert Boris Kollárnak is vannak /voltak maffiakapcsolatai. A dolog azért is ellentmondásos, mert a Smernek még nem zárultak le a problémás ügyei attól, hogy elvesztette a választásokat. Másodszor: a Smer a kampány során végig Andrej Kiskát állította be az ország legnagyobb maffiózójának, erre fel most őt figyelmezteti. Miért?

 

Mert egy Boris Kollár nélküli kormánykoalíciónak csak 78 mandátuma lenne, ami elképesztően szűk többség, a Smer pedig 12 évig épített, ellenzékben is rendelkezésére álló befolyását arra használhatja, hogy lemorzsolja az ellenzéki pártokat. Épp csak azt felejtette el, hogy Andrej Kiska és a Za ľudí kényszerhelyzetben van – egy előrehozott választásokkor akár ki is eshetnek a parlamentből.

 

Pellegrini nem hisz az új kormány stabilitásában

 

Mikor Pellegrini nem járt sikerrel, kijelentette, hogy a formálódó új négyeskoalíció nem fogja kibírni a választási ciklus végéig. Mégpedig azért, mert széteshet az OĽANO frakciója. Ebben annyi igazság van, hogy az OĽANO berkeiben elképesztően nagy a fluktuáció. Pellegrini azonban aligha várhatja, hogy az ellenzéki Smer vagy ĽSNS oldalára állnának át bizonyos képviselők, mert bár az OĽANO-ban nagy a mozgolódás, sosem pártoltak át a leváltani akart Smer oldalára.

 

Pellegrini újságírói kérdésre a héten kijelentette, hogy nem kell a Smernek kísérleteket tennie a koalíció bomlasztására, megteszik ők maguk. Ez persze nem igaz, várhatóan a Smer saját beadványaival igyekszik majd éket verni a koalíciós partnerek közé. Például az egynemű pártok regisztrált partnerségének felvetésével konfliktus alakulhat ki az OĽANO-Sme rodina páros és az SaS-Za ľudí között.

 

De erre sincs garancia, a jelek szerint Matovič képes a kormányalakításra, és elég sok közös nevező van a leendő koalíció tagjai között, hogy tartsák magukat az egyezséghez. Azt viszont már most tudni lehet,hogy az OĽANO-nak nem csak a Smerrel kell szembenéznie, hanem a liberális sajtóval is, amely a macronista PS-SPOLU leszereplése miatti csalódottságában most minden cikkét Andrej Kiskára hegyezi ki.

 

Matovičnak így minden bizonnyal nem csak jó kormányprogramra, de jó sajtóra is szüksége lesz, ami a szlovákiai viszonyok között nem egyszerű feladat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!