Nyitókép: sme.sk

 

Péntek estére 32-re növekedett a koronavírussal fertőzött betegek száma Szlovákiában, a főrévi (Ružinov) kórház tüdőklinikáján pedig 20 egészségügyi dolgozót vontak karantén alá, miután mindenféle megelőző intézkedés nélkül érintkeztek egy mára már igazoltan fertőzött személlyel.

 

Sajtóhírek szerint a főrévi kórház igazgatónőjének személyes ismeretsége révén március 10-én felvettek egy Miamiból hazatérő, feltűnően a koronavírus tüneteit produkáló férfit a tüdőosztályra. A dolgozók, akik érintkeztek vele, vizsgálatokat végeztek rajta, nem kaptak semmilyen iránymutatást arra vonatkozóan, hogy védekezzenek a lehetséges fertőzéssel szemben. 

 

Az egyik nevét elhallgatni kívánó orvosnő elmondása szerint a kórház igazgatónője, Marta Hájková annak ellenére, hogy a beteg elmondta lázas, fáj mindene, nehezen lélegzik, nem a standard eljárás alkalmazta – mentőt hívni, stb. – hanem azt mondta neki, hogy menjen be a főrévi kórházba. Elküldte őt röntgenre, spirometriára és ezután a tüdőosztályra helyeztette el. 

 hirdetes_300x300  

 

A beteget az osztályra felvevő orvos csináltatott koronavírus-tesztet a betegen, miután pedig kiderült, hogy fertőzött – kétnapnyi vizsgálat után – a beteget átszállították a kramárei kórház fertőzőosztályára, ahol fel vannak készülve a koronavírusos betegek ellátására. A férfi betegségének lefolyása nehezebb, de nincs szüksége lélegeztető gépre.

 

A tüdőosztály dolgozói, akik érintkeztek vele, karanténban vannak. Köztük van az orvosnő is, aki az osztályra való felvételéről döntött. Egyelőre nem tudni, hogy elkapta-e a vírust. A teszteket ma végezték el, az eredmények két nap múlva lesznek ismertek.

 

A Sme napilap internetes kiadásának nyilatkozott a főrévi kórház szóvivője, aki szerint „emberi mulasztásról van szó, ebben az esetben az orvosnőéről, aki nem a főhigiénikus és az Egyetemi kórház irányelvei szerint járt el.”

 

A Sme információi szerint a beteg kétnapos ottléte alatt több osztályon is megfordult, különféle vizsgálatokon vett részt, mindeközben szabadon, védőmaszk nélkül mászkált.

 

A kórház szerint a beteg nem került kapcsolatba a többi beteggel a kórházon belül, „az első naptól kezdve külön szobában volt”.

 

Körkép.sk, sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!