Nyitókép forrása: TASR/Michal Svítok

 

Az elnöki palotában találkozott Peter Pellegirni (Smer) leköszönő kormányfő és Igor Matovič (OĽANO), kormányalakítással megbízott leendő miniszterelnök. A találkozót Zuzana Čaputová államfő kezdeményezte, arra való tekintettel, hogy a leköszönő és leendő kormányfő között az elmúlt napokban több feszült szóváltásra is sor került. A felek a kormányváltás forgatókönyvéről egyeztettek.

 

Čaputová a találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben mennyire fontos, hogy a hatalom átadása minél hatékonyabban történjen, az egyéni és pártérdekek lehető legnagyobb mértékű visszaszorítása mellett.

 

Čaputová elmondta, hogy a parlament alakuló ülésére  pénteken (március 20-án) kerülne sor, ugyanezen a napon nyújtaná be lemondását a jelenlegi kormány, másnap, szombaton pedig kinevezésre kerülne az új kormány.

 hirdetes_300x300  

 

Az államfő azt is kijelentette, hogy elfogadja az új kormány által megnevezett összes jelöltet a miniszteri pozíciókba, részletekre nem tért ki. Köszönetet mondott a leköszönő és leendő kormányfőnek a mai konstruktív tárgyalásért.

 

Pellegrini: „…mint egy érett demokratikus országban”

 

Peter Pellegirni azzal kezdte a sajtó előtti nyilatkozatát, hogy két új betegről van információja – ez viszonylag kevés új fertőzöttet jelent, ami jó hír. Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett kormány ígéretéhez híven a hivatali idő utolsó pillanatáig dolgozni fog, de azt is kijelentette, hogy a hatalomátvétel után is állnak az új kormány rendelkezésére, amennyiben segítségre, tanácsra van szükségük.

 

„A hatalom átadás is rendesen, egy érett demokratikus országoz méltón fog végbemenni”

 

fogalmazott.

 

Matovič mértéktartásra intette minisztereit

 

Igor Matovič, a választási győztes OĽANO elnöke elmondta, hogy Szlovákia történelmi esemény előtt áll, tekintettel arra, hogy válsághelyzet közben megy végbe kormányváltás. Hangsúlyozta, hogy az új kormány jelöltjei és leendő miniszterei felkészültek a válsághelyzet kezelésére. Elmondta, hogy a korábbi kormányokkal ellentétben az új kabinetnek nem az lesz az első dolga, hogy azonnal személycseréket hajtson végre az államvezetés minden területén.

 

„Felszólítottam a leendő minisztereinket, hogy tegyenek félre minden személyes vitát, ne kapjanak vérszemet, és bár olyan személyek is pozícióban vannak most, akiknek nincs ott keresni valójuk, a tisztogatások helyett jelenleg a legfontosabb a válsághelyzet sikeres kezelése”

 

mondta.

 

Újságírói kérdésre kijelentette, hogy holnap (kedden) az új kormány teljes összetételét külön sajtótájékoztató keretében hozzák majd nyilvánosságra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.