Nyitókép forrása: yahoo.com

 

A Szlovák Tartalékalap vezetője mai sajtótájékoztatóján elhatárolódott minden olyan vádtól, amely szerint a Tartalékalap tisztességtelenül járt el az egészségügyi védőfelszerelés megvásárlását illetően. Két nagy tételt jelentő szerződésről van szó, összesen 29,1 millió euró értékben (áfa nélkül). 

 

A somorjai Jozef Kuric kis cége, a 2016-ban alapított és tavaly 75 ezer eurós forgalmat bonyolító Lacorp két sokmilliós szerződést is köthetett az állammal. Első körben 10,3 millió euró (áfa nélkül) értékben adhat el a Szlovák Tartalékalapoknak egészségügyi eszközöket.

 

Kedden még ennél is nagyobb megrendelést kapott a vállalat, 18,8 millió eurós (áfa nélkül) szállítmányra is. A koronavírus-válság miatt nagy hirtelen leadott állami megrendelések 42 milliós összegéből így a Lacorp több mint két harmadot teljesíthet.

 hirdetes_300x300  

 

A kis vállalat mérete ellenére műtéti maszkokat, egyszer használatos egészségügyi védőruhákat és kesztyűket, FFP3-as védőmaszkokat szállíthat be a Tartalékalapoknak az első szerződés alapján. A második szerződés már védőszemüvegeket és felszerelést, kórdiagnosztikai eszközöket is tartalmaz.

 

A dolog abban sántít, hogy a Lacorp 83 centért kínálja a maszkok darabját, szemben a sajtóban megszólaló hazai vállalatok 50 centes kínálatával. A Tartalékalapok ráadásul egy korábbi szerződés keretében a jókai A-testing nevű cégtől (amelyet idén január végén alapítottak meg) a maszkok darabját 1,10 euróért vásárolta meg.

 

A Lacorp vállalat nevében Jozef Kuric a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem a vállalat mérete a lényeg, hanem hogy rendkívüli helyzet van, és biztosítani kell az egészségügyi eszközöket. Az ő állítása szerint a probléma lényege, hogy nem lehet hozzáférni például a maszkokhoz sem, a maszkok darabára a tízszeresére emelkedett. Azok, akik ma maszkokat kínálnak a piacon garancia nélküli előrefizetést követelnek.

 

Kuric arról is beszélt, hogy a héten egy nagy kínai beszállítóval fognak „exkluzív szerződést” kötni egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.