Nyitókép forrása: youtube.com/reprofotó

 

Peter Pellegirni (Smer) leköszönő kormányfő a válságstáb mai ülése után bejelentette, újabb intézkedéseket fogadtak el, bírálta az Európai Bizottságot, az EKB-t, mert szerinte csak „a biznisz miatt aggódtak”, és bejelentett egy halálesetet, amelyet azonban hivatalosan egyelőre nem kötnek a koronavírushoz. 

 

A kormányfő elmondta, szerda délután nagyjából 2 óráig nem emelkedett a fertőzöttek száma, így maradt a délelőtt megerősített 105 eset. Jelenleg 35 ember van kórházban, egyikük sincs lélegeztőgépre kötve.

 

Pellegrini nagyon óvatosan fogalmazva bejelentette, hogy elhunyt egy 84 éves hölgy, akit pozitívan teszteltek koronavírusra. Hangsúlyozta azonban, hogy a hölgy olyan súlyos szív- és érrendszeri akut problémákkal küzdött, hogy egyelőre nem tekinthető a koronavírus első szlovákiai halálos áldozatának, mert a vírus felelőssége még nem bizonyosodott be – ez majd a boncolás során derül ki.

 hirdetes_300x300  

 

Pellegrini élesen bírálta az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, valamint az Európai Tanács tagjait, amiért a koronavírus-járvány kapcsán csak a gazdaságról beszéltek videókonferenciájuk elején – az emberekről alig esett szó. Megjegyezte, hogy „hatalmas volt a különbség egy kelet-európia kormányfő felszólalása és egy nyugat-európai vezető beszéde között” e tekintetben.

 

Csökkent a lakosság mozgása, a szükségállapot még terítéken van

 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az egészségügyben bevezetett szükségállapot egyelőre nem érinti a körzeti orvosokat és a szakorvosokat.

 

Pellegrini elmondása szerint a cellainformációk alapján megerősítést nyert, hogy jelentősen csökkent a lakosság mozgása, az országos szükségállapot kihirdetése továbbra sem zárható ki, de arról már valószínűleg csak az új kormány dönthet.

 

Holnap reggel hattól lép hatályba a szlovák-magyar megállapodás

 

Denisa Saková belügyminiszter és a válságstáb elnöke elmondta, hogy holnap hat órától a magyar belügyminiszterrel kötött megállapodás értelmében megújítják a határokon az ingázást azok számára, akik a határ 30 kilométeres sávjában rendelkeznek állandó vagy átmeneti lakhellyel.

 

Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon, a határtól számított harminc kilométeres sávban lakó vagy dolgozó szlovák állampolgárok karantén kötelezettsége nélkül léphetik át a határt. Az intézkedés fordítva is igaz, ha magyar állampolgárok Szlovákiában (a határtól számított 30 kilométeres sávban) laknak vagy dolgoznak, szintén mentesülnek a karantén kötelezettsége alól. Holnap, azaz csütörtök reggel 6:00-tól.

 

A kamiontorlódás kapcsán Saková elmondta, hogy felkérte a magyar belügyminisztert, hogy gyorsítsák meg a kamionosok ellenőrzését a magyar oldalon, mert jelentős közlekedési problémákat okoznak vele Szlovákiának. Saková tagadta, hogy a szlovák oldalon zajló ellenőrzések lennének felelősek a kialakult helyzetért.

 

A rendőrség parancsot kapott egy kereskedelmi folyosó kialakítására Szlovákián keresztül észak-déli és kelet-nyugati irányba.

 

A belügy is lépéseket tett az irányba, hogy felkészüljön a tömegesen hazatérő szlovákiai állampolgárok elszállásolására – karantén céljából.

 

A Szociális Biztosítónál már csak utalással fizethető be a járulék, a befelé irányuló készpénzforgalmat a SZB-nél leállították.

 

Elhalasztják az időközi helyhatósági választásokat is, az eredeti április 4-i időpont helyett egy későbbi napot kell majd kiválasztani.

 

Az egészségügyi minisztérium közzé fogja tenni az összes szabad álláshelyet az egészségügyben, tájékoztatásul azon egészségügyi dolgozóknak, akik a határok lezárása miatt nem tudnak munkába állni Csehországban vagy Ausztriában.

 

Átmenetileg eltörlik a kötelező pihenőtartást is a kamionosoknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.