Nyitókép forrása: körkép-kollázs/noviny.sk, körkép.sk

 

Tegnap este Peter Pellegrini (Smer) leköüszönő kormánfő aláírta lemondónyilatkozatát, az elnöki palota pedig jelezte, hogy készséggel el is fogadja azt. Ezzel megnyílik az út egy új korszak felé, amelynek első és legnagyobb kihívása a várakozásokkal ellentétben nem a korrupció, hanem a koronavírus elleni harc lesz.

 

Cikksorozatunk negyedik részében a Za ľudí (Az Emberekért) nevű újonnan alakult párt minisztereit mutatjuk be. A legkisebb kormánypárt esetében nem annyira nehéz információkat gyűjtenünk, ugyanis egyik miniszter-jelöltjük sem ismeretlen a nyilvánosság előtt.

 

Veronika Remišová, régiófejlesztésért és befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes (Za ľudí)

 hirdetes_300x300  

 

– Remišová egykor az OĽANO csapatát erősítette, majd miután Andrej Kiska exkormányfő 2019-ben pártot alapított, átigazolt hozzá.

 

Remišová kimért és megfontolt politikus, nem túlságosan karakteres, de érvelése következetes. Négy évnyi parlamenti politizálás van mögötte. Főiskolai tanulmányait a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán végezte, tanult a párizsi Sorbonnen, majd az Európai Bizottságnak is dolgozott – részt vett az EU ifjúság- és képzési programjának kidolgozásában.

 

Viszonylag termékeny politikusnak számít, ellenzéki képviselőként az elmúlt választási ciklusban 137 törvényjavaslatot, 39 kiegészítő határozatot nyújtott be, és 369-szer szólalt fel a parlamentben.

 

Remišová lényegében Richard Raši (Smer) informatizációért felelős miniszterelnöki pozícióját veszi át, de nem szabad alábecsülni a funkciót. A tervek szerint ugyanis a régiófejlesztésért és befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettesen keresztül fut majd át az összes uniós forrás, amolyan koordináló intézményként funkcionál majd. E tekintetben a magyar régiók számára sem mindegy Remišová hozzáállása.

 

Jelen helyzetben azonban sokkal valószínűbb, hogy Remišovára a koronavírus okozta gazdasági problémák enyhítésére felszabadított uniós források elosztása hárul majd. Az EU a hírek szerint lehetővé teszi, hogy a le nem hívott összegeket is megkapják a tagállamok, ami Szlovákia esetében kifejezetten jó hír, mivel a Smer kormányai nem nagyon jeleskedtek az uniós pénzek hatékony felhasználásában.

 

Meglátjuk, hogy Kiska elsőtisztje hogyan teljesít e téren. A koronavírus mindenesetre esélyt ad számára, hogy rendkívül erős pozícióba kerüljön a kormányban – feltéve, hogy jól végzi majd a munkáját. Remišová korábban a regionális különbségek felszámolását, az uniós források átláthatóbb és igazságosabb elosztását és a hazai vállalatok támogatását tűzte ki célul.

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Mária Kolíková, igazságügyi miniszter (Za ľudí)

 

– egykor Lucia Žitňanská (egykor Most-Híd) volt igazságügyi miniszter vette szárnyai alá, lényegében neki köszönheti politikai pályafutását. 2003-tól ügyvéd, 2006-tól a szlovák Jogsegély Központ igazgatója, ám amikor Štefdn Harabin lett az igazságügyi miniszter (I. Fico-kormány), azonnal felmondott.

 

2010-2012-ben az SDKÚ jelöltjeként igazságügyi államtitkár. 2018-ban Lucia Žitňanská lehetséges utódjaként beszéltek róla, ám végül lemondott. Saját állítása szerint azért, mert nem akart tovább részt venni a Smer kormányában, ám nem kizárt, hogy csalódott volt, amiért Gál Gábor (Most-Híd) lett az igazságügyi miniszter, nem pedig ő.

 

Kolíková a váalsztások előtt a bíróságok megtisztítását, a Bírói Tanács (ez a bírók saját, autonóm koordináló szervezete) működőképességének visszaállítását ígérte. Prioritásként beszél még a sepcializált bíróságok helyzetének rendezéséről és a bírók biztonsági átvilágításának bevezetéséről. Szeretné ,egreformálni az ügyészséget és a főügyész, valamint a sepciális ügyész megválasztását.

 

Kolíková nem annyira ismert politikus. 2016-ban először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy miközben Igor Matovičot hathavi fizetésmegvonással büntette a parlament, mert hibát vétett a vagyonnyilatkozatában, addig Kolíková nem kapott büntetést, pedig kétszer is késett a vagyonbevallása leadásával. Pedig meg is foszthatták volna a hivatalától. Csak a szerencsén múlott. Senki sem tartotta számon az esetet a parlament összeférhetetlenségi bizottságában, hogy Kolíková nem először sértette meg a rá vonatkozó törvényt.

 

Fotó forrása: noviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.