Nyitókép: napalete.sk

 

Nincs rosszabb annál, mint amikor egy populista, gazdaságilag felelőtlen, „utánam a vízözön” politikát folytató kormány után más veszi át a hatalmat. Fordított esetben minden sokkal egyszerűbb. Van olyan szlovák politikus, aki nyolcadik választási ciklusát kezdve, 30 éve ebből él, és további legalább 4-8 évet még ebből szeretne. Életkora alapján akár össze is jöhet neki.

 

A Smer és Robert Fico szerencséje, hogy eddig mindig a szükséges reformokat, nehéz megszorításokat elvégző jobboldali kormány után kerülhetett hatalomra. A szlovák jobboldal a munka nehezének elvégzése után – ezt mutatja az elmúlt 14 esztendő, – általában összeveszett valamilyen marginális kérdésen. Ilyen volt például a vatikáni szerződés, vagy később a Görögországnak nyújtott mentőcsomag (ígéret.) Robert Fico pedig köszönte szépen a könnyű prédát. Jött, látott és győzött, hogy aztán négy évig szabadon lophasson.

 

A mostani koronavírus-járvány árnyékában történt hatalomváltásnál is ez jutott eszembe. Hogy a történelem könnyen megismételheti önmagát. Immár harmadszor.

 hirdetes_300x300  

 

Vegyük csak sorjában.

 

1. 2006-ot írtunk, amikor a második Dzurinda-kormány reformpolitikája végre kezdte meghozni első gyümölcseit. Az előző Drurinda kabinet 1998-ban a mindannyiunk által jól ismert diktátort, Vladimír Mečiart válthatta, Négy évig tűzoltás zajlott, majd azon igyekeztek, hogy Szlovákia egyáltalán visszakerüljön a térképekre.

 

2002-2006 között azonban már valódi építkezés zajlott. Egyenadó, nyugdíjreform, tátrai-tigris. Szlovákia egyszeriben vonzó befektetési országgá vált (igen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, itt is voltak Palacka-problémák.)

 

A gazdaság már épp kezdett felpörögni, amikor négy hónappal a választások előtt 2006 júniusában a kereszténydemokraták (KDH) kitalálták, hogy nekik bizony szerződés kell a Vatikánnal, és ha ez nem jön össze, megbuktatják a kormányt.

 

Így is lett. Az előrehozott választásokon pedig, még mielőtt az emberek leszüretelhették volna az elmúlt 8 év kemény megszorításainak első gyümölcseit, a maffiával éppen leszerződő Robert Fico győzedelmeskedett.

 

Hogy a 2007-ben Európában példátlan, 10,8 százalékos gazdasági növekedés (Mikloš-reformok hozadéka) mellett is költségvetési hiánnyal zárjunk, mert ugye a szabadrablás valamibe kerül.

 

2. A második eset alig 20 hónap a választások után, a politikailag teljesen tapasztalatlan Radičová-kormány idején jött el Ficoék számára. A Smertől nagy nehezen épp csak megszabadult, politikailag színes, de jellemzően jobboldali-liberális kabinet Bugár Béla javaslatára bemagyarázta Iveta Radičovának, hogy a Görögország megsegítéséről szóló szavazást az SaS (Sulíkék) ellenállása miatt kösse össze bizalmi szavazással.

 

Radičová Sulík figyelmeztetése ellenére (Sulík: ne tedd, mert nem lesz más választásunk) így is tett, az SaS pedig úgy szavazott, ahogy előre jelezte.

 

Újabb négy évig jöhetett az immár egyszínű, 83 fős parlamenti többséggel rendelkező Smer-kormány, melyhez négy évvel később, 2016-ban sokadik árulásaként maga Bugár Béla is csatlakozott.

 

Újabb négy év következett, Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után a Smer óriási erőfeszítések és összefogás árán ismét le lett váltva, Bugár és Danko a politika szemétdombjára került. Az „utánunk a vízözönt” azonban ezúttal sem úsztuk meg. Hiába nincs rá fedezet, hiába óriási a pénzügyi deficit, a13. nyugdíj el lett fogadva a maffia irányította országban.

 

Itt tartunk most. Ebbe jött bele a választások utáni újabb katasztrófa, a koronavírus. Mely olyan szintű földrengésszerű változásokat hoz, hogy még fel sem fogtuk.

 

Robert Ficoék számára – ha ilyen mondható -, politikai értelemben a lehető legjobbkor jött. Hiszen tevékenységük következményeit ismét a jobboldalnak fog kelleni rendbe hoznia, immár koronavírussal tetőzve.

 

Hogy a Smer és maga Fico harmadik visszatérésére készül, már pénteken, az új parlament alakuló ülésén láthattuk.

 

Igor Matovič-kormányra a Mečiar éra utáni Szlovákia történetének legnehezebb kormányzás vár.

 

Közben pedig a parlamentben ott vár ugrásra készen a legfőbb felelős, a politikai maffia, aki kíméletlenül ki fogja használnia a helyzetet.

 

A koronavírussal szembeni küzdelem mellett ez lesz az éppen kinevezésre kerülő Matovič-kabinet legnagyobb kihívása: ne engedni vissza ismét az éppen leváltott, véreskezű és korrupt Smert.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.