Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Igor Matovič kormányfő, Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Eduard Heger pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatóján számoltak be az Állami Tartalékalap készleteinek állapotáról és a koronavírus-járvány mai számairól. Matovič túlárazás gyanús esetre mutatott rá, a Tartalékalap igazgatóját leváltják és büntetőfeljelentést is tesznek. 

 

Arról tárgyaltak, hogyan lehetne beindítani Szlovákiában is a tömeges tesztelést.

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter bejelentette, hogy ma csak 7 új koronavírusos esetet állapítottak, összesen 235 negatív teszt volt. A fertőzöttek száma így jelenleg 185, miközben a járvány kitörése óta 3304 személye tesztje volt negatív.

 hirdetes_300x300  

 

A miniszter beszámolt arról is, hogy a főrévi kórházban lezárták a nőgyógyászati osztályt, miután megállapítottak, hogy az egyik ottani orvos COVID-19-el fertőzött. További 6 egészségügyi dolgozóval került kapcsolatba, ők is karanténba kerültek és tesztelik őket a fertőzésre. Az illető klinikán – a miniszter szavaival élve – volt „két felelőtlen orvos is”, akik Olaszországban voltak korábban síelni, hazatérve pedig nem törődve az előírásokkal, védőfelszerelés nélkül érintkeztek a betegekkel.

 

Ha kiderül, hogy a két orvos ténylegesen fertőzött volt, akkor jelentős számú egészségügyi dolgozót lesznek kénytelenek karanténba helyezni Főréven.

 

Még arra sem tudtak válaszolni, miért pont azt a céget nézték ki

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő azzal folytatta, hogy délután folytatták a Tartalékalap készleteinek felmérését. Elismételte korábbi kijelentéseit, miszerint a Tartalékalap egészségügyi készletei lényegében nullán álltak, az előző kormány pedig késve indította el a beszerzési folyamatot.

 

„Jelenleg a Szlovák Tartalékalap nem tudja biztosítani a fertőzéssel szembeni harc frontvonalában lévő egészségügyi dolgozók számára a védőfelszerelést”

 

fogalmazott.

 

Matovič kifejtette, hogy a legfontosabb, hogy elkezdődjön a tömeges tesztelés.

 

A Tartalékalap gazdálkodásáról elmondta, hogy a legfeltűnőbb szerződéseket a Lacorp nevű vállalattal kötötték. A két szerződés összértéke 35 millió euró, miközben a cég múlt évi összforgalma 74 ezer euró volt.

 

„A Tartalékalap igazgatója szerint egy ilyen vállalat elég fajsúlyos ahhoz, hogy 35 milliós megrendelést teljesítésén. A válság idején a papír megint mindent elbír”

 

mondta a kormányfő. Hozzátette, senki a Tartalékalap munkatársai közül nem tudta megválaszolni azt a kérdést, hogyan merült fel az a lehetőség hogy épp a Lacorpot válasszák a megrendelések teljesítésére. Matovič elmondása szerint a Tartalékalap vezetése megpróbálta eltitkolni a céggel zajló tárgyalásokról készült jegyzőkönyveket (mikor erről beszélt, a Tartalékap jelenlévő igazgatója meglepődött, felhúzott szemöldökkel meredt a kormányfőre).

 

A jegyzőkönyv szerint ugyanis kifogások merültek fel a Lacorp alkalmasságát illetően az FFP3-as típusú maszkok beszállítása kapcsán.

 

A jegyzőkönyv egy másik részéből kiderült az is, hogy míg az egészségügyi minisztérium a releváns tesztekhez szükséges készleteket rendelte meg a Tartalékalaptól, a gyakorlatban egy véralapú gyorstesztet szerzett be a Tartalékalap (a COVID-19-et toroktörletből és orrnyálkahártya mintából mutatják ki).

 

Hatszoros túlárazás

 

Matovič elmondása szerint a Tartalékalap vezetése ma délután még azt sem tudta megmondani, hogy 200 ezer vagy négymillió ilyen gyorstesztet rendelt-e meg. Végül kiderült, hogy 200 ezer ilyen tesztet vásároltak 6 millió euróért (magyarul: pontatlanságuk miatt teljesen haszontalan gyorsteszteket vásároltak 30 euró/darab áron). Az ilyen gyorstesztek piaci ára ma kínában 2-5 euró között mozog.

 

Matovič ezek után kijelentette, hogy a Tartalékalap igazgatója, Kajetán Kičura nem élvezi bizalmát, ezért a holnapi kormányülésen felszólítja a gazdasági minisztert, hogy azonnali hatállyal mozdítsa el posztjáról. Egyúttal azzal vádolta meg, hogy megsértette a közérdeket, rosszul gazdálkodott a rá bízott hivatal erőforrásaival és egyúttal veszélybe sodorta a lakosság egészségét is.

 

„Egy ilyen embernek nincs mit tovább keresnie ezen a poszton”.

 

mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy büntetőfeljelentést is tesznek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.