Nyitókép forrása: facebook.com/reprofotó

 

Igor Matovič kormányfő (OĽANO) a Szlovák Tartalékalapnál tett látogatását követően nem zárta ki, hogy az esetleges visszaélésen miatt elmozdítják posztjáról a Tartalék alap jelenlegi igazgatóját.

 

„Az általunk kapott információk alapján a Szlovák Tartalékalapok rakátraiban nulla darab egészségügyi védőruha, védőszemüveg, FFP3 típusú szűrőmaszk, FFP2 típusú maszk található. De facto üresek a raktáraink, nincsenek felkészülve”

 

jelentette ki Matovič. Kitért arra is, hogy a Tartalékalap “kérdéses körülmények között” szerzett be bizonyos számú védőfelszerelést. Jelezte, hogy konkrétan fennál a  gyanúja, hogy a Tartalékap a szükségesnél jóval drágábban, túlárazva vásárolt meg egészségügyi védőfelszerléseket nemrég.

 

 hirdetes_300x300  

Matovič kijelentette, nem akar elhamarkodottan ítélni, de ha nem tud elfogadható válaszokkal szolgálni a Tartalékalap igazgatója, a kormány kezdeményezni fogja leváltását.

 

Az egyik legérdekesebb általa közölt információ szerint a központi válságstáb először február végén, a választások előtt két nappal ült össze, szemben azzal az információval, amit az előző kormány sugalmazott, miszerint már januárban elkezdődtek az ülések a koronavírus-járvány okán.

 

„A Smer kormánya nem foglalkozott a koronavírussal, míg tartott a választási kampány, csak akkor fordítottak rá figyelmet, mikor már nem kampányolhattak, vagyis a választások előtti második napján, a moratórium kezdetekor”

 

mondta Matovič, hozzátéve, hogy egy hónappal az előző kormány első válságtanácskozása előtt már voltak koronavírusos esetek Európában.

 

A kormányfő azt is kiemelte, hogy az Szlovák Tartalékalapok nem kezdhet el saját megfontolásából eszközöket beszerezni, ahhoz a kormány jóváhagyására van szükség, a kezdeményezés pedig az egészségügyi minisztertől érkezik – ezt a posztot pedig Kalavská hónapokkal ezelőtti távozása előtt pedig Peter Pellegrini (Smer) kormányfő vette át.

 

Matovič néhány napot illetve egy hetet kért az egészségügyi dolgozóktól, hogy beteremtsék a szükséges felszerelést, hogy a nővérek és orvosok saját egészségük veszélyeztetése nélkül dolgozhassanak a kórházban.

 

Matovič kifejtette, hogy ellenőrizni fogják, hogy miért néhány héttel ezelőtt alapított cégeket keresett meg a Tartalékalap a megrendeléseivel és miért ilyen vállalatokkal kötött több mint tízmilliós szerződéseket, amelyek első ránézésre túlárazottnak tűnnek.

 

A Tartalékalap a piaci ár többszöröséért vásárolt egészségügyi eszközöket a Lacorp, az A-testing és a Green Day vállalkozásoktól, ezek némelyike csupán néhány héttel ezelőtt jött létre. Szlovákia jelenleg is várja azt a 600 ezer darab FFP2-es maszkot, amelyet a csehek által kötött ár háromszorosáért, 8,74 euró/darab áron vásároltak meg az adófizetők terhére. A túlárazás nagysága csak ennél az egy tételnél 3,7 millió euróra tehető.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!