Nyitókép forrása: ta3.com

 

Azért nőtt a fertőzöttek száma látványosan az elmúlt napokban, mert több tesztet végeznek, míg az elmúlt hetekben szándékosan alacsonyan tartották a tesztek számát – jelentette ki Igor Matovič kormányfő a TA3 hírtelevízió V politike (A politikában) című vitaműsorában. Élesen bírálta az előző smeres kormányt, amely szerinte csak cirkuszt csinált a sajtótájékoztatókból, miközben elhanyagolta a koronavírus elleni harcot.

 

Matovič azzal érvel, hogy miközben a pozitív példák azt mutatják, hogy azok az országok tudnak hatékonyan fellépni a járvány ellen, amelyek nagy számban végeznek teszteket a lakosság körében, ezzel szemben Szlovákiának csak 3000 teszt áll rendelkezésére, amely nagyjából jövő szombatig tart majd ki

 

 „Eltitkolták, hogy milyen kevés tesztkészlettel rendelkezünk”

 

 hirdetes_810x300  

jelentette ki Matovič.

 

Elmondta, hogy a gyorstesztek drámaian pontatlanok, szavai egybevágnak Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter tegnapi kijelentésével, aki szerint a tünetmentes fertőzöttek esetében a gyorstesztek nagyon kis valószínűséggel mutatnak jó eredményt, tüneteket produkálók esetében is csak 50-60 százalékos pontosságra képesek.

 

Matovič azzal vádolta meg Pellegrinit, hogy hetekig színházat csinált a sajtótájékoztatókból, de nem biztosította be sem a maszkokat, sem a teszteket a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében.

 

Az új kormányfő tegnapelőtt egyeztetett a cseh belügyminiszterrel, hogy Kínából a csehek által biztosított légifolyosón keresztül folyamatos legyen az ellátás az egészségügyi védőfelszerelés tekintetében. Ennek részletei azonban még nem biztosak.

 

Matovič elmondása szerint a válságstáb tegnapi ülésén azt tapasztalták, hogy teljes a káosz, nincs semmilyen terve az államnak, hogy egyes megbetegedési arányok mellett milyen intézkedéseket kell foganatosítani.

 

Prioritásnak tartja, hogy az egészségügyi dolgozók elsőként kapjanak megfelelő védőfelszerelést, hogy saját egészségük veszélyeztetése nélkül dolgozhassanak. Mint mondta, hét hete nincs elegendő felszerelés a kórházak raktáraiban.

 

„A koronavírus ellenszere a fegyelmezettségünk, az összefogásunk. De tervekre van szükségünk, nem ad hoc döntésekre.”

 

jelentette ki, hozzátéve, hogy valószínűleg jóval nagyobb a fertőzöttek száma, mint amiről ma tudunk, éppen azért, mert alacsonyan tartották a tesztelések számát.

 

„A közegészségügyi hivatalnak lövése sincs, hogy hogyan biztosítsa be a tesztkészleteket”

 

mondta.

 

Arra a felvetésre, hogy már megérkezett az országba Kínából egy 1 millió maszkot tartalmazó szállítmány, Matovič elmondta, hogy az egyszer használatos maszkokat legfeljebb három órán át ajánlott viselni. Kétmillió otthonról, például munka miatt kimozduló állampolgár esetében ez azt jelenti, hogy naponta három millió maszkra lenne szükség legalább – magyarul: az egymillió darabos szállítmány töredéke annak, amire szükség lenne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.