Nyitókép forrása: hnonline.sk/reprofotó

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter ma bejelentette, hogy március 30-tól visszahívásig szünetel az oktatás a koronavírus-járványra való tekintettel. Intézkedéseket fogadtak el a Tesztelés 9-es szintfelmérő és az érettségik kapcsán is.

 

Március 30-ától visszahívásig szünetel az oktatás Szlovákia egész területén. A kormány eltörölte a kilencedik osztályosok szintfelmérő monitortesztjét, a Tesztelés 9-et is.

 

Az érettségik írásbeli részét (a központi írásbeliket is beleértve – ezek azok, amelyeket központilag a NÚCEM értékel ki) szintén eltörölték. Az úgynevezett belső, magyarul rendes szóbeli vizsgákat az oktatási tárca egyelőre meg akarja tartani, ezekre leghamarább az oktatás szüneteltetésének feloldását követő két hétben kell majd abszolválni.

 hirdetes_300x300  

 

Az oktatási minisztérium tervet készít arra, hogy lehetőleg minden érettségiző letehesse szóbeli vizsgáit június 30-ig, feltéve, hogy a körülmények ezt engedik.

 

További intézkedések:

 

A középiskolai felvételi kérelmeket május 15-ig lehet leadni, az orvosi igazolás felmutatásától ezúttal eltekintenek, hogy a diákok ne lepjék el az orvosi rendelőket.

 

A középiskolai felvételiknek legkésőbb június 30-ig meg kell történnie – másik oldalról meghatározva: az oktatási kényszerszünet visszahívásától számított két hét után.

 

A kiselsősök beíratkozására április 15-től 30-ig kerül sor, de a gyermekek jelenléte nélkül, ahol lehetséges, elektronikus formában.

 

Az óvodai beíratás kérvényét április 30-tól május 31-ig lehet leadni, ez esetben is eltekintenek az gyermek egészségügyi állapotára vonatkozó orvosi igazolástól.

 

A főiskolák esetében még csak most készítik a rendeletek szövegezését, hogy hogyan és milyen formában valósulhat meg az oktatás megújítása.

 

A távoktatás minél szélesebb körben való megvalósítása érdekében létrehozzák az ucimenadialku.sk oldalt, amelyen a tanárok és a diákok de a szülők is megtalálják az oktatási tervnek megfelelő anyagokat.

 

Jövő hétfőtől oktatási anyagokat, előadásokat és kisfilmeket fog vetíteni a közmédia kettes csatornája is, 9:15 és 11:00 óra között.

 

Gröhling újságírói kérdésre elmondta, hogy jelenleg igyekeznek elérni, hogy június 30-val le tudják zárni az oktatási évet az alap- és középiskolák esetében. Ami a főiskolákat illeti, egyelőre nem tudta megmondani, hogy anulálják-e a most üresjáraton zajló szemesztert, de ez részben az uniós döntéshozóktól is függ.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.